Παραλίες

Στην Ανάφη υπάρχουν αρκετές παραλίες, ανέγγιχτες από το μαζικό τουρισμό. Οι λάτρεις του παρθένου και ερημικού τοπίου θα βρουν εδώ αυτό που πραγματικά ψάχνουν. Δεν είναι τυχαίο πως το νησί επισκέπτονται καθέ χρόνο αρκετοί ελέυθεροι κατασκηνωτές και γυμνιστές, δείχνοντας ιδίαιτερο σεβασμό στον τόπο που τους φιλοξενεί και τους προσφέρει όσο λίγα νησιά πλέον, μια άμεση επάφη με τη φύση.

Άγιοι Ανάργυροι

Σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από τη Χώρα και κάτω από το ομώνυμο εκκλησάκι βρίσκεται η αμμουδερή παραλία των Αγίων Αναργύρων. Από το δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα σύντομο και βατό μονοπάτι ώστε να προσεγγίσετε τη παραλία. 

Καλαγκάθι

Το Καλαγκάθι είναι μια εξαιρετική παραλία, η οποία αποτελείται κυρίως από άμμο αλλά και διάσπαρτα βότσαλα, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού λίγο πάνω από τη παραλία Πράσα. Η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη, καθώς θα πρέπει να αφήσετε το όχημα σας στο δρόμο λίγο πριν το χωριό Κλησίδι και να ακολουθήσετε ένα δύσβατο μονοπάτι για περίπου 800 μέτρα.  

Κατσούνι & Φλαμουρού

Οι δύο αυτές παραλίες βρίσκονται δίπλα η μία με την άλλη. Ακολουθώντας το σύντομο μονοπάτι από την παραλία Κλεισίδι θα φτάσετε στις πανέμορφες χρυσαφένιες παραλίες. Εδώ θα συναντήσετε και αρκετούς γυμνιστές, που κατασκηνώνουν κάτω από τα αλμυρίκια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κλεισίδι

Το Κλεισίδι είναι μια από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες. Η πρόσβαση στη παραλία γίνεται με το όχημα σας ή με τα πόδια, καθώς υπάρχει μονοπάτι που ξεκινά από τη παραλία του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με άμμο και αρκετά αλμυρίκια. Εδώ υπάρχουν μερικά καταλύματα αλλά και ταβέρνες με εξαιρετικό σπιτικό φαγητό.

Λιβοσκοπός

Στα βόρεια του νησιού και σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού θα βρεθείτε σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Αποτελείται από ψιλή άμμο και συνήθως είναι ερημική. Η πρόσβαση είναι μέτριας δυσκολίας καθώς για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να κατεβείτε ένα ελαφρώς κακοτράχαλο μονοπάτι.  

Μεγάλος Ρούκουνας

Η διασημότερη παραλία της Ανάφης βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά από τη χώρα και πρόκειται για τη μεγαλύτερη του νησιού με ολόχρυση αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Μαζεύει αρκετό κόσμο και τους καλοκαιρινούς μήνες η δεξιά μεριά κατακλύζεται από ελεύθερους κατασκηνωτές και γυμνιστές. Στο Ρούκουνα υπάρχει η δυνατότητα για διαμονή και εστίαση.

Μοναστήρι

Στη σκιά του Κάλαμου, λίγο πριν τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής και σε απόσταση 13,5 χιλιομέτρων από τη πρωτεύουσα του νησιού, θα βρείτε τη παραλία μοναστήρι. Ο κόλπος που βρίσκεται η παραλία ονομάζεται Πρασιές. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με άμμο, λίγα βότσαλα και αρκετά αλμυρίκια.

Πράσα

Η παραλία πράσα βρίσκεται 9 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Χώρα και είναι μια από τις ελάχιστες παραλίες του νησιού με βότσαλο. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, εκτός από τα τελευταία 1200 μέτρα, που είναι χωματόδρομος. Τα Πράσα είναι μια αρκετά ήσυχη και μικρή παραλία και συνιστάται για όσους θέλουν να απολαύσουν τη θάλασσα με ελάχιστο κόσμο.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές ακόμη πανέμορφες παραλίες σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του νησιού, όπως ο Άγιος Νικόλαος με τη χρυσή αμμουδιά που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του νησιού και είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά, η Βάγια στα ανατολικά με το χοντρό βότσαλο, τα Καταλιμάτσα μια μικρή παραλία, όπου κάποτε ήταν το αρχαίο λιμάνι του νησιού, ο Μέγας Ποταμός και ο Μικρός Ρούκουνας.