Αξιοθέατα

Στην πανέμορφη μικρή Ανάφη πέρα από τις χρυσαφένιες αμμουδιές θα βρείτε και πολλά ακόμη μέρη που επιβάλλεται να επισκεφθείτε αλλά και δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μόνοι ή παρέα με τους αγαπημένους σας. 

Χώρα

Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού είναι φυσικά η Χώρα και πρόκειται για ένα παραδοσιακό οικισμό με 270 περίπου μόνιμους κατοίκους, μια χώρα που διαφοροποιείται σε σχέση με εκείνες των υπόλοιπων Κυκλάδων λόγω των θολωτών μονόχωρων σπιτιών της που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του οικισμού. Στη μικρή αλλά πανέμορφη Χώρα μπορείτε να κυκλοφόρησετε μόνο πεζοί καθώς δεν επιτρέπονται οχήματα. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από τη πλατεία του Αγίου Νικολάου με την ομώνυμη εκκλησία και εν συνεχεία να ανεβείτε στο κάστρο ώστε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και να θαυμάσετε την μαγευτική θέα στο Αιγαίο. 

Σχεδόν όλος ο πληθυσμός του νησιού μόνιμοι και επισκέπτες συναντιούνται μετά τη βουτιά τους στη Χώρα καθώς τα περισσότερα καταστήματα του νησιού βρίσκονται εδώ.    

Όρος Κάλαμος & Παναγία Καλαμιώτισσα 

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο μονόλιθο της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ, ο οποίος πραγματικά προκαλεί δέος και δεν είναι τυχαίο πως ο Γάλλος περιηγητής Joseph Pitton de Tournefort είπε πως είναι ένας από τους πιο τρομακτικούς βράχους του κόσμου. Στο Κάλαμο έχουν βρει καταφύγιο σπάνια είδη χλωρίδας και για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Στη κορυφή του όρους, σε υψόμετρο 460 μέτρων βρίσκεται η Μονή της Καλαμιώτισσας. Η διαδρομή από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής μέχρι τη κορυφή είναι μοναδική αλλά και κουραστική, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, σίγουρα όμως θα ανταμειφθείτε φτάνοντας στην Μονή. Αρκετοί επιλέγουν να διανυκτερεύσουν στο περίβολο της Μονής, καθώς η ανατολή από εκεί είναι εντυπωσιακή. 

Στη βόρεια πλευρά του Καλάμου και αφού πάρετε το μοποπάτι που ξεκινά από το μοναστήρι θα βρείτε το Δρακοντόσπηλο με το εντυπωσιακό στόμιό του να ξεπερνά σε ύψος τα 10 μέτρα. 

Μονοπάτια

Η Ανάφη είναι ένα νησί που ανέκαθεν προσέλκυε λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού και ιδίως οδοιπόρους περιηγητές, λόγω εκτεταμένου δικτύου επιλεγμένων μονοπατιών. Τα μονοπάτια διατρέχουν μεγάλο μέρος του νησιού και διασχίζουν σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μονοπάτια επισκεφθείτε τα παρακάτω sites:

https://sindesmosanafis.gr

Πέρα από τα παραπάνω σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μέρη όπως οι Αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, οι Αναφιώτικες "κατοικιές" και τα πολυάριθμα ξωκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τό νησί.