Γεύσεις

Η Αρμένικη κουζίνα έχεις γεύσεις ανατολίτικες και σίγουρα θα βρείτε αρκετές ομοιότητες με τη Λιβανέζική, τη Τούρκικη αλλά και την Ελληνική, αφού στη γαστρονομία της χώρας αντικατοπτρίζεται η μακραίωνη ιστορία της. 

Λαβάς

Το λαβάς θα το βρείτε σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια της χώρας, είναι μαλακό, λεπτό, επίπεδο ψωμί χωρίς διογκωτικά, το οποίο παρασκευάζεται στον παραδοσιακό φούρνο, το ταντόρ. Συχνά το αποκαλούν Αρμένικο ψωμί καθώς αρκετοί ειδικοί της γαστρονομίας πιστεύουν πως προέρχεται από την Αρμενία. Το 2014 το λαβάς συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO καθώς αποτελεί σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της Αρμενίας.

Ντολμάδες

Οι ντολμάδες αποτελούν το εθνικό φαγητό της χώρας και θα τους βρείτε σε όλα τα εστιατόρια. Πρόκειται για γεμιστά αμπελόφυλλα με κιμά, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και την εκδοχή με τα φύλλα από λάχανο που είναι εξίσου νόστιμα. 

Χοροβάτς 

Το παραδοσιακό μπάρμπεκιου της Αρμενίας, είναι ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά πιάτα της Αρμένικης κουζίνας και καταναλώνεται ευρέως σε εστιατόρια, οικογενειακές συγκεντρώσεις αλλά και ως γρήγορο φαγητό. Μοιάζει πολύ με το Ελληνικό σουβλάκι ή το Τούρκικο κεμπάπ.  

Γκάτα

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό της Αρμενίας, το οποίο αποκαλείται και Γκάταχ ή Κατάχ, ενώ θα το βρείτε σε πολλές παραλλαγές, αφού αρκετές περιοχές της χώρας έχουν τη δική τους εκδοχή. Στην ουσία είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού με βασικά συστατικά το αλεύρι, το βούτυρο και τη ζάχαρη.  

Γλυκό Σουτζούκ 

Ένα παραδοσιακό γλυκό που θα βρείτε στην Αρμενία είναι το Σουτζούκ, το οποίο φτιάχνεται από καρύδια, πηχτό χυμό φρούτων, αλεύρι, μπαχαρικά και μοι΄άζει με τη Γεωργιανή Churchkhela. Είναι εξαιρετικό σνακ για το δρόμο καθώς αποτελεί εξαιρετική πήγη ενέργειας για τον οργανισμό.

Στην Αρμενία θα βρείτε πολλά ακόμη εξαιρετικά εδέσματα όπως ο παστουρμάς, το σουτζούκι, τους ιδιαίτερους ωμούς κεφτέδες (chi kofte), τα λαχανικά τουρσί που αγαπούν πολύ οι Αρμένιοι και τη παραδοσιακή Χαρίσα ένα από τα εθνικά πιάτα της χώρας.