Αξιοθέατα

Ο λόγος που κάποιος θα επιλέξει να ταξιδέψει στην ακριτική Κάσο δεν έιναι τα φημισμένα αξιοθέατα, αλλά η φιλοξενία, η αυθεντικότητα και η ηρεμία που εκπέμπει αυτός ο τόπος, ωστόσο και εδώ ο επισκέπτης θα βρει αρκετά αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψει.  

Η Κάσος φημίζεται για τα πανηγύρια της που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο προς χάρη των Αγίων και συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Τα πανηγύρια, οι γάμοι, τα γλέντια γίνονται με το ίδιο τελετουργικό, υπό τους ήχους της λύρας και του λαούτου και το κόσμο να χορεύει σούστα και ζερβό αλλά και να απολαμβάνει τα παραδοσιακά κασιώτικα φαγητά.  

Ένα ιδιαίτερο μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί είναι και το σπήλαιο της Ελληνοκαμάρας που βρίσκεται σχετικά κοντά στο χωριό Αγία Μαρίνα και στην ουσία πρόκειται για ένα τεχνητό σπήλαιο που χρησιμοποιούταν ως χώρος λατρείας. 

Όπως σε κάθε Ελληνικό νησί έτσι και εδώ θα βρεις αρκετά όμορφα μοναστήρια και εκκλησίες, με την Αγία Κυριακή σίγουρα να ξεχωρίζει για την πανοραμική θέα και το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Στο χωριό Παναγία θα βρείτε και τις 6 εκκλησιές, όπου σύμφωνα με τον μύθο, οι οργανοπαίχτες του νησιού όταν έφευγαν με τα πόδια από τα διάφορα χωριά συναντούσαν νεράιδες, οι οποίες τους εξανάγκαζαν σε υπερωρίες να παίζουν μουσική μέχρι πρωί. Οι ντόπιοι δεν άντεξαν την βαβούρα και έχτισαν ένα εκκλησάκι για να τις ξορκίσουν, είδαν ότι έφυγε η μία και έτσι έχτισαν έξι για να τις διώξουν όλες.

Αν έχετε χρόνο μπορείτε να βρείτε πολλά ακόμα εξαιρετικά σημεία ενδιαφέροντος όπως η Ιερά Μονή Αγίου Μάμα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κάσου