Αξιοθέατα

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους τουριστικότερους προορισμούς στο κόσμο λόγω της περίφημης Καλντέρας, η οποία μάλιστα είναι η μοναδική κατοικημένη θαλάσσια Καλντέρα παγκοσμίως και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το υπέροχο αυτό νησί του Αιγαίου δεν έχει τίποτα να δείξει πέρα από την μοναδική θέα και το φημισμένο ηλιοβασίλεμα. Όμως η Σαντορίνη αποτελεί έναν προορισμό που έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες και αρκετά αξιοθέατα, όπως αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και γκαλερί τέχνης αλλά και αγροτουριστικές και αθλητικές δραστηριότητες.     

Φηρά

Στα Φηρά πέρα από τα αμέτρητα εστιατόρια, καφέ, μπαρ, εμπορικά μαγαζιά και την εντυπωσιακή θέα στη Καλντέρα θα βρείτε ενδιαφέροντα μουσεία και γκαλερί τέχνης. Δύο εξαιρετικά μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Αρχαιολογικό μουσείο Σαντορίνης, με εκθέματα από διάφορες περιόδους του νησιού και το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στο οποίο θα κυρίως ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι. Σε μια έπαυλη του 17ου αιώνα στεγάζεται το Μέγαρο Γκύζη, όπου εκτείθενται πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα αντικείμενα από την Ενετοκρατία μέχρι σήμερα. Πέρα από το μουσείο στο Μέγαρο Γκύζη πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. Από τα Φηρά μπορείτε να ακολουθήσετε το πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί στην Οία (περίπου 9 χλμ.) με την μοναδική θέα στην Καλντέρα και επισκεφθείτε το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι που βρίσκονται αρκετά κοντά στην πρωτεύουσα. 

Οία

Στην Οία καθημερινά συρρέουν εκατοντάδες τουρίστες για να απολαύσουν ένα από τα διασημότερα ηλιοβασιλέματα στο κόσμο και να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια χαζεύοντας τις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων. Στην Οία θα βρείτε το βιβλιοπωλείο Atlantis books, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του National Geographic με τα ωραιότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου, το ενδιαφέρον Ναυτικό μουσείο, καθώς και αρκετές γκαλερί με μοναδικά έργα τέχνης.       

Παραδοσιακοί Οικισμοί Σαντορίνης

Τα παραδοσιακά χωριά στη Σαντορίνη είναι η "ταυτότητα" κατά κάποιο τρόπο του μέρους, καθώς εκεί οι κάτοικοι ακόμα διατηρούν τα χαρακτηριστικά του τόπου τους και προσπαθούν να μην αλλοτριωθούν από το μαζικό τουρισμό. Μην παραλείψετε κατά την επισκεψή σας στο νησί να περάσετε από το μεσαιωνικό Πύργο, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1995 και είναι για πολλούς το ομορφότερο χωριό της Σαντορίνης, με την υπέροχη αρχιτεκτονική. Ο Βόθωνας είναι ένα ακόμη ιδιαίτερο χωριό με τα υπόσκαφα σπίτια λαξευμένα στα ηφαιστειογενή βράχια της ομώνυμης χαράδρας. Εκεί θα βρείτε το Μουσείο οίνου χτισμένο κυριολεκτικά σε μια σπηλιά σε βάθος 6 μέτρων, όπου μπορείτε να γνωρίσετε την ιστορία του κρασιού της Σαντορίνης. Χωριά με ιδιαίτέρο ενδιαφέρον είναι επίσης το Εμπορειό, που αποτελούσε το κέντρο εμπορείου κατά το παρελθόν, το Μεγαλοχώρι με τη μεγάλη παραγωγή οίνου.      

Ηφαίστειο

Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό αξιοθέατο του νησιού που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά, ώστε να δουν από κοντά τη Παλαιά και τη Νέα Καμένη, τα νησάκια που δημιουργήθηκαν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις και στα οποία υπάρχουν συνολικά 8 ηφαιστειακοί κρατήρες. Η Νέα Καμένη αναδύθηκε από τη θάλασσα το Μάϊο του 1707 και αποτελεί το νεότερο νησί της Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής σας μπορείτε να κολυμπήσετε στις θερμές πηγές του κόλπου του Αγίου Νικολάου και να επισκεφθείτε το νησί της Θηρασιάς. 

Προϊστορική πόλη Ακρωτηρίου

Στο Ακρωτήρι βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαιολογικό αξιοθέατο του νησιού και ένα από τα σπουδαιότερα του Αιγαίου. Σύμφωνα με τις ανασκαφές που ξεκίνησαν συστηματικά το 1967, οι πρώτες εγκαταστάσεις χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (4500 π.Χ.), ενώ η πόλη εγκαταλείφθηκε τον 17 π.Χ. αιώνα, λόγω των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη περιοχή, πριν ακολουθήσει η έκρηξη του ηφαιστείου. Η ηφαιστειακή τέφρα και τα υλικά της έκρηξης που κάλυψαν τη πόλη την προστάτεψαν ώστε να διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων. 

Βιομηχανικό μουσείο τομάτας

Στη περιοχή της Βλυχάδας λειτουργεί από το 2014 το πρώτο βιομηχανικό μουσείο τομάτας στο κόσμο, στο χώρο όπου κάποτε στεγαζόταν το εργοστάσιο τομάτας Δ. Νομικός. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας ενός ιδιαίτερα σημαντικού προϊόντος του νησιού, καθώς επίσης να δουν από κοντά μηχανές επεξεργασίας, παλιά εργαλεία, τις πρώτες ετικέτες και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα εκθέματα στους χώρους του μουσείου. Στο χώρο του μουσείου στεγάζεται και το κέντρο τέχνης και πολιτισμού Santorini Arts Factory,  φιλοξενώντας κάθε καλοκαίρι πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

https://santoriniartsfactory.gr/gr/

Οινοποιεία Σαντορίνης

Αρκετά κρασιά της Σαντορίνης βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου και σίγουρα μια επίσκεψη σε ένα ή και περισσότερα οινοποιεία του νησιού αποτελεί μια καλή ευκαιρία ώστε να γνωρίσετε τους λόγους που τα κάνουν τόσο ξεχωριστά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας μπορείτε να μάθετε την ιστορία του κρασιού της Σαντορίνης στο πέρασμα των αιώνων, τα στάδια της παραγωγής του καθώς και να γευθείτε μερικές από τις πιο φημισμένες Ελληνικές ετικέτες παγκοσμίως. Τα επισκέψιμα οινοποιεία στη Σαντορίνη είναι αρκετά και το κάθε ένα έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, οπότε όποιο και αν επιλέξετε να επισκεφθείτε σίγουρα θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις για το ξεχωριστό Σαντορινιό οίνο.