Αξιοθέατα

Η Σίκινος είναι ένας προορισμός μικρός, που οι περισσότεροι τον επολέγουν για ξεκούραση μακριά από τις ορδές των τουριστών και όχι για τα ενδιαφέροντα και ιστορικά μέρη που έχει να έχει να προσφέρει στον ταξιδιώτη, ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημεία στο νησί που αξίζει να επισκεφθείτε. 

Κάστρο & Χωριό

Το Κάστρο, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι ένας οικισμός χτισμένος 280 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα γραφικά κυκλαδίτικα σοκάκια θα βρείτε αρκετά καταστήματα όπως εστιατόρια, καφέ και εμπορικά καταστήματα. Στη πλατεία του Κάστρο θα βρείτε τη μητρόπολη του νησιού, Παναγιά Παντάνασσα, η οποία χρονολογείται από το 1787 και στο εσωτερικό της μπορειτε να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και μεταβυζαντινές εικόνες της Κρητικής Σχολής, οι οποίες τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρονται στο Βυζαντινό μουσείο του νησιού. Αντικριστά από το Κάστρο βρίσκεται ο παλαιότερος οικισμός του νησιού, το Χωριό, όπου αξίζει να περιπλανηθείτε στα ανθοστόλιστα σοκάκια του και να επισκεφθείτε το Λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται σ΄ένα παλιό ελαιοτριβείο.

Ναός της Επισκοπής

Ο Ναός της Επισκοπής είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της Σικίνου και όχι μόνο, καθώς πρόκειται για αρχαίο ρωμαϊκό μαυσωλείο, το οποίο μετατράπηκε τον 17ο αιώνα σε χριστιανικό ναό και αποτελεί ένα από τα λίγα αρχαία κτίρια στην Ελλάδα που έχουν διατηρηθεί σε πολύ κατάσταση, διατηρώντας παράλληλα και τις μεταγενέστερες προσθήκες του. 

Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής)

Δεσπόζει πάνω από την πρωτεύουσα της Σικίνου και προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρο το νησί, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε οδικώς ή με τα πόδια ανεβαίνοντας τα σκαλιά που ξεκινούν από το Κάστρο. Η Μονή ανοίγει τις πύλες της για το κοινό το απόγευμα. Στη σκιά της Μονής βρίσκεται και το πανέμορφο εκκλησάκι, αφιέρωμα του Οδυσσέα Ελύτη στη Παναγιά τη Παντοχαρά, το οποίο ανεγέρθηκε μετά το θάνατο του.   

Μερικά από τα καλύτερα σημεία παγκοσμίως για να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα είναι τα νησιά των Κυκλάδων και σίγουρα η Σίκινος έχει μοναδικά σημεία για να το απολαύσετε ολομόναχοι. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής είναι τέλεια σημεία για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, αλλά πραγματικά όπου και να βρεθείτε καταμήκος του δρόμου από την Επισκοπή μέχρι τη Χώρα μπορείτε να δείτε τον ήλιο να χάνεται στο γαλάζιο του Αιγαίου. 

Ένα ακόμη μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψη σας είναι το οινοποιείο Μάναλη, το οποίο είναι χτισμένο σε πλαγιά με υπέροχη θέα στο Αιγαίο, ενώ στο χώρο λειτουργεί και το εστιατόριο Στροφυλιά με τις ιδιαίτερες αλλές γευστικότατες συνταγές του (για πληροφορίες πατήστε εδω).