Αξιοθέατα

Η Τήλος μπορεί να είναι μικρή αλλά σίγουρα διαθέτει αρκετά μέρη και σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε. Σίγουρα πριν επισκεφθείτε ένα Ελληνικό νησί, αυτό που σας έρχεται στο μυαλό είναι η θάλασσα και οι παραλίες του, εδώ όμως θα βρείτε πληθώρα δραστηριοτήτων και σημείων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Κάστρο των Ιπποτών 

Ακριβώς πάνω από το Μεγάλο Χωριό, στη κορυφή του λόφου, βρίσκεται το Κάστρο των ιπποτών, από το οποίο διασώζονται μόνο τα εξωτερικά τείχη. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία του νησιού για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Για να φτάσετε στο Κάστρο θα πρέπει να πάρετε το μονοπάτι από το Μεγάλο Χωριό και σε περίπου μισή ώρα θα είστε στη κορυφή. Προτιμήστε να πάτε απογευματινές ώρες, ώστε να αποφύγετε τον δυνατό ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Μοναστήρι Άγιος Παντελεήμονας

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, απέχει περίπου 7,5 χιλιόμετρα από το Μεγάλο Χωριό και 14 από τα Λιβάδια. Βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία, με υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Επισκεφθείτε το για να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις υπέροχες τοιχογραφίες στον τρούλο, αλλά και να απολαύσετε τη σκιά που προσφέρουν τα δέντρα στο πανέμορφο περίβολο.

Μονοπάτια

Η Τήλος αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο χαραγμένων και σηματοδοτημένων μονοπατιών. Το νησί έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και αποτελεί ένα τόπο με μεγάλη οικολογική σημασία, αφού φιλοξενεί αρκετά σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Ως εκ τούτου ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την Τήλο είναι η πεζοπορία.

Μικρό Χωριό

Το Μικρό Χωριό είναι στην ουσία ένα χωριό φάντασμα, καθώς μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στα Λιβάδια, μεταφέροντας στα καινούρια σπίτια τους ό,τι υλικό μπόρεσαν να ξηλώσουν από τα προηγούμενα. Το μόνο που υπάρχει στο χωριό είναι ένα μπαρ που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες και ανοίγει μόνο το βράδυ. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία καθώς ο ιδιοκτήτης του μπαρ έχει φωταγωγήσει αρκετά από τα σπίτια και τα δρομάκια του χωριού δημιουργώντας έτσι μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

Μουσείο Ελεφάντων

Τρία χιλιόμετρα από το Μεγάλο Χωριό και δίπλα στο σπήλαιο Χαρκαδιό βρίσκεται το Μουσείο ελεφάντων στο οποίο εκτίθενται τα οστά περισσότερων από 90 ελεφάντων, τα οποία ανακάλυψε το 1970 ο καθηγητής παλαιοντολογίας Νικόλαος Συμεωνίδης. Σε αυτό το ιδιαίτερο μουσείο πέρα από τα οστά των ελεφάντων θα βρείτε και πληροφορίες σχετικά με το μοναδικό αυτό είδος.