Αξιοθέατα

Η Χίος όντας το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, έχει αρκετά πράγματα να δεις και σίγουρα μια ολιγοήμερη επίσκεψη στο νησί δεν φτάνει για να το γυρίσεις ολόκληρο. Γι'αυτό λοιπόν θα αναφέρω μερικά από τα βασικά αξιοθέατα της Χίου, για να σας δώσω μια μικρή γεύση της ατελείωτης ομορφιάς αυτού το ακριτικού Ελληνικού παραδείσου. 

Χίος, η πρωτεύουσα του νησιού

Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη πόλη με πληθυσμό 25.000 περίπου κατοίκων. Στην πόλη βρίσκονται και αρκετά τμήματα του πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην πόλη θα βρείτε αρκετά σημεία ενδιαφέροντος όπως η δημοτική βιβλιοθήκη "Αδαμάντιος Κοραής", το Κάστρο, τα οθωμανικά λουτρά, το Ναυτικό μουσείο και το Βυζαντινό μουσείο.   

Η δημοτική βιβλιοθήκη "Κοραής" στεγάζετε σε ένα κτίριο κόσμημα για το νησί και είναι από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. 

Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της πόλης της Χίου βρίσκεται το Κάστρο, το οποίο έχει έκταση 180.000 τετραγωνικά μέτρα. Η κύρια είσοδος είναι η «Πόρτα Μαγγιόρε» (Porta Maggiore), στο νότιο άκρο του φρουρίου. Εντός των τοιχών σήμερα κατοικούν 650 άνθρωποι. Κάνοντας τη βόλτα σας στο κάστρο θα συναντήσετε προμαχώνες, τζαμί, γραφικά σοκάκια και εξαιρετικά πέτρινα κτίσματα και τα περίφημα οθωμανικά λουτρά.

Τα οθωμανικά λουτρά οφείλουν την ύπαρξη τους στην κατάκτηση του κάστρου από τους Οθωμανούς. Τα λουτρά στο πέρασμα των χρόνων είχαν σημαντικές φθορές, καθώς ο σεισμός του 1881 μ.Χ προκάλεσε μεγάλη ζημιά και σε αυτό, όπως και σε πολλά άλλα κτίσματα στο Κάστρο. Μετά όμως από τις εργασίες αποκατάστασης από την αρχαιολογική υπηρεσία, τα λουτρά από τον Ιούλιο του 2012 είναι σε εξαιρετική κατάσταση. 

  

Αν θέλετε να κάνετε έναν χαλαρό περίπατο στην πόλη, καλή επιλογή είναι ο παραλιακός πεζόδρομος. Αν πάλι θέλετε να κάνετε τη βόλτα σας στα μαγαζιά, δεν γίνεται να μην περάσετε από την Απλωταριά, το κεντρικό πεζόδρομο με αρκετά μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια.

Ανάβατος

Το μεσαιωνικό χωριό φάντασμα, απέχει 20 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και στέκει σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων. Ο "Μυστράς" του Αιγαίου, όπως τον αποκαλούν, έχει τεράστιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το χωριό σήμερα είναι ακατοίκητο, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι σφαγιάστηκαν το 1822 από τους Τούρκους και ο μεγάλος σεισμός του 1881 επέφερε σημαντικές καταστροφές στα κτίρια. 

Μαστιχοχώρια

Για πολλούς τα μαστιχοχώρια αποτελούν από μόνα τους λόγο να επισκεφθεί κάποιος το νησί της Χίου και όχι άδικα. Η ιστορία των χωριών της μαστίχας ξεκινά τον μεσαίωνα και συγκεκριμένα από την κατάκτηση του νησιού από τους Γενοβέζους. Τα χωριά οχυρώθηκαν ώστε να αποφύγουν τους επιδρομείς που μάστιζαν το Αιγαίο και να στεγάσουν τους καλλιεργητές της μαστίχας, καθώς το προϊόν τους ήταν το πολυτιμότερο αγαθό του νησιού, επιφέροντας σημαντικά έσοδα. Ο σεισμός του 1881 κατέστρεψε αρκετά κτίσματα των χωριών της μαστίχας με τα Μεστά, το Πυργί και τους Ολύμπους να διατηρούνται μέχρι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση. 

Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο μαστιχοχώρι. Απέχουν περίπου 35 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Χίου. Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια του χωριού και μην παραλείψετε να περάσετε από την μοναδική εκκλησιά του Παλαιού Ταξιάρχη, με το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι. Μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Χίου, είναι αυτή του Μεγάλου Ταξιάρχη, η οποία βρίσκεται στη θέση του κεντρικού πύργου.

Το Πυργί μπορεί να μην έχει την ομορφιά των Μεστών αλλά ξεχωρίζει για τα μοναδικά "ξυστά" του και το χρώμα που δίνουν στο χωριό τα μικρά ντοματάκια που θα δείτε κρεμασμένα στους τοίχους. Η τεχνική των ξυστών βασίζεται στην μαύρη άμμο του επιχρίσματος, η οποία στη συνέχεια ασπρίζεται και πριν στεγνώσει τελείως, ξύνεται με πιρούνι ακολουθώντας συνήθως γεωμετρικά σχέδια. Στο Πυργί βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων, ο όποιος αποτελεί ένα εξαιρετικό βυζαντινό μνημείο. Στην Κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται και ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την χαρακτηριστική όψη των Πυργούσικων κτιρίων.

Νέα Μονή Χίου

Αυτό το παλαιό μοναστήρι ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ. και είναι ένα πραγματικό στολίδι, όχι μόνο της Χίου αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι παγκοσμίως γνωστή για τα εξαιρετικά ψηφιδωτά της, πράγμα συντέλεσε να ανακηρυχθεί το 1990 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής Χίου αποτελούν ένα από τα τρία κορυφαία σύνολα ψηφιδωτών στον ελλαδικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα. Τα άλλα δύο είναι τα ψηφιδωτά της Μονής του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία και της Μονής Δαφνίου στην Αττική (Δαφνί). Η μονή βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σε απόσταση 11 περίπου χιλιομέτρων από τη Χώρα.

Μουσείο Μαστίχας 

Λίγο έξω από το Πυργί, βρίσκεται το Μουσείο της μαστίχας, το οποίο είναι ένα από τα 9 μουσεία του δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Το μουσείο άνοιξε της πύλες του τον Ιούνιο του 2016 και παρουσιάζει τον τρόπο παραγωγής της μαστίχας και πως το μοναδικό αυτό προϊόν ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικιστικό τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων. Επίσης Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας. Η μαστιχοκαλλιέργεια έχει ενταχθεί από το 2014 στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Άγιος Ισίδωρος 

Ένα ξεχωριστό ξωκκλήσι βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ισίδωρο, που μαρτύρησε στο νησί. Είναι ένα από τα πλέον φωτογραφημένα σημεία του νησιού. Το εκκλησάκι μοιάζει σαν να κολυμπάει στο νερό και είναι ιδανικό μέρος για πικνίκ ή για βουτιές από τα βραχάκια που το περιβάλλουν.