Εκδρομές

Αν έχετε αρκετές μέρες στη Χίο, τότε μπορείτε να οργανώσετε εκδρομές στα κοντινά νησιά (Ψαρά, Οινούσσες) ή ακόμα και στο Τσεσμέ της Τουρκίας. 

Ψαρά

Σε αρκετά κοντινή απόσταση με τη Χίο βρίσκονται τα Ψαρά. Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησί αλλά με πολύ μεγάλη ιστορία. Το νησί λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και των ηρωικών κατοίκων του, υπήρξε ισχυρό προπύργιο απέναντι στον Οθωμανικό στόλο, γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή των Ψαρών τον Ιούνιο του 1824.

Υπάρχουν αρκετά σημεία ενδιαφέροντος στο νησί. Το Μοναστήρι της Παναγίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, απέχει γύρω στα 10 χιλιόμετρα από το λιμάνι, και είναι γνωστό για τα σπάνια χειρόγραφα και ιερατικά βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Μαύρη Ράχη, σήμα κατατεθέν των Ψαρών, καθώς έχει μείνει στην ιστορία για την ηρωική αντίσταση 120 κατοίκων, οι οποίοι αποφάσισαν να ανατιναχτούν όταν κατάλαβαν πως δεν είχαν ελπίδα ενάντια στους Οθωμανούς. Στο λιμάνι επίσης βρίσκεται και η προτομή του Κωνσταντίνου Κανάρη, όπου υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της Επανάστασης του 1821.

Παρά το μικρό μέγεθος του νησιού, υπάρχουν αρκετές παραλίες ώστε να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Σίγουρα οι λάτρεις της ησυχίας θα μαγευτούν από αυτό το παρθένο τοπίο με τα πεντακάθαρα νερά.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την περίφημη ψαριανή αστακομακαρονάδα και μην φύγετε χωρίς να αγοράσετε το ξακουστό μελί του νησιού.

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με το PSARA GLORY από τη Χίο και τα Σαββατοκύριακα από τη Βολισσό. Από Χίο το πλοίο κάνει περίπου 4 ώρες, ενώ από τη Βολισσό περίπου 1:30 ώρα.

Οινούσσες

Σε απόσταση μιας ώρας από τη Χίο βρίσκονται οι Οινούσσες, ένα σύμπλεγμα εννέα μικρών νησιών και νησίδων, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, κάτι που το επιβεβαιώνει και οι ένταξη του νησιού στο δίκτυο Natura 2000. 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ναυτικό μουσείο το οποίο προσελκύει αρκετούς επισκέπτες, από την Ελλάδα και από τον κόσμο, κάθε χρόνο. Το εμβληματικό μπρούτζινο άγαλμα της γοργόνας, με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, υποδέχεται τους επισκέπτες στην είσοδο του λιμανιού. Επίσης στο νησί υπάρχει και το μνημείο του Αφανούς Ναύτη, το οποίο είναι το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που αφιερώθηκε στους απολεσθέντες ναυτικούς και έχει γραμμένα όλα τα ονόματα των Οινουσσίων ναυτικών που χάθηκαν στη θάλασσα. 

Στα κρυστάλλινα νερά των Οινουσσών θα απολαύσετε την αιγαιοπελαγίτικη αύρα, όπου αξίζει να κάνετε το γύρο των νησιών με κάποιο από τα καΐκια που υπάρχουν, καθώς έτσι θα κάθε κρυφή γωνιά αυτού του νησιωτικού παραδείσου.

Στις Οινούσσες θα απολαύσετε εξαιρετικό φαγητό και κυρίως ολόφρεσκα θαλασσινά.

Τουρκία

Τα ακριτικά νησιά μας βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση από την γειτονική Τουρκία, για αυτό τον λόγο στη Χίο (χωρίς υπερβολή) περισσότεροι είναι οι Τούρκοι επισκέπτες παρά οι Έλληνες. Το Τσεσμέ βρίσκεται μόνο 1:30 ώρα μακριά από το λιμάνι της Χίου και αποτελεί μια καλή επιλογή για εκδρομή. Κύριο αξιοθέατο του Τσεσμέ είναι το κάστρο, το οποίο είναι κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε και την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, που πια χρησιμοποιείται ως εκθεσιακό κέντρο. 

Σε περίπτωση που μπορείτε να διαθέσετε περισσότερες από μία ημέρες, έχετε την επιλογή να πάρετε το αυτοκίνητο σας μαζί από τη Χίο και να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή. Σε απόσταση δύο περίπου ωρών από το Τσεσμέ βρίσκεται η αρχαία Ελληνική πόλη της Εφέσου, η οποία αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Επίσης μια πόλη που κάποτε είχε έντονο το Ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας από το λιμάνι του Τσεσμέ, είναι η Σμύρνη.  

Όπου και αν επιλέξετε να πάτε στα παράλια της Τουρκίας ένα είναι σίγουρο, πως θα φάτε καλά. Η ανατολίτικες γεύσεις θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Εδώ θα δοκιμάσετε γεύσεις που σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστες.