Γενικά

Η Χίος είναι νησί του Αιγαίου και απέχει 122 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 106 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Λαυρίου. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με έκταση 842 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα. Πρωτεύουσα το νησιού είναι η πόλη της Χίου. 

Αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν πως το νησί κατοικείτε από την Νεολιθική εποχή (6000-5000 π.Χ.). Έκτοτε από τον τόπο αυτό έχουν περάσει οι Πέρσες, ο Μέγας Αλέξανδρος, Ρωμαίοι, οι Σταυροφόροι, οι Γενουάτες και οι Οθωμανοί. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στη Χίο είναι η σφαγή που έγινε τον Απρίλιο του 1822. Ο πληθυσμός της Χίου πριν τη σφαγή ήταν πάνω από 100.000 άτομα. Γύρω στους 40.000 σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και αρκετοί διέφυγαν. Το σίγουρο είναι πως στο νησί έμειναν 1.000 με 2.000 άνθρωποι. Ενώ σήμερα το νησί μετρά περίπου 50.000 κατοίκους.

Κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Χίου είναι η μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί. Η μαστίχα είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο στη Χίο και ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του νησιού, στα γνωστά Μαστιχοχώρια. Ένα ακόμα εξαιρετικό γεωργικό προϊόν του νησιού είναι το χιώτικο μανταρίνι το οποίο θεωρείται από τα πιο αρωματικά στον κόσμο. 

Μπορείτε να φτάσετε στο νησί της Χίου είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο. Από Αθήνα υπάρχουν καθημερινές πτήσεις προς το αεροδρόμιο Όμηρος της Χίου, ενώ από Θεσσαλονίκη η σύνδεση είναι σχεδόν καθημερινή. Καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια υπάρχουν από Πειραιά, καθώς και συχνά δρομολόγια πραγματοποιούνται από το λιμάνι του Λαυρίου προς το λιμάνι των Μεστών. Η Χίος συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκώς με Μυτιλήνη, Σάμο, Ικαρία, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Καβάλα, Οινούσσες και Ψαρά. Αρκετά εβδομαδιαία δρομολόγια γίνονται από την πόλη της Χίου προς το γραφικό Τσεσμέ της Τουρκίας.