Γεύσεις

Στη Χίο μπορείτε να βρείτε πληθώρα προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας, πράγμα που οφείλεται στο ήπιο μεσογειακό κλίμα και στο πλούσιο έδαφος της. 

Στον ευλογημένο αυτό τόπο θα βρείτε εκτός από την μοναδική μαστίχα, το εξαιρετικό λευκό τυρί Χίου, τα φημισμένα για το άρωμα τους χιώτικα μανταρίνια, το γευστικότατο ντοματάκι από το Πυργί, ούζο και αρκετά ακόμα προϊόντα πρώτης ποιότητας. 

Μαστίχα

Όταν ακούς Χίο το πρώτο που σκέφτεσαι είναι η μαστίχα, είναι ίσως το μοναδικό προϊόν στον κόσμο που είναι τόσο συνυφασμένο με ένα τόπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αυτό το μοναδικό προϊόν παράγεται αποκλειστικά σε αυτόν τον τόπο και μάλιστα μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού, στα ξακουστά μαστιχοχώρια. Η μαστίχα είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς όπως στην ιατρική, φαρμακευτική, ορθοδοντική, αρωματοποιία, επιπλοποιία ακόμα και στην κατασκευή μουσικών οργάνων. Η μαστίχα πωλείται κυρίως ως τσίχλα, αλλά και ως άρωμα για την ζαχαροπλαστική. 

Η φυσική ρητίνη ή αλλιώς μαστίχα παράγεται από το μαστιχοφόρο σχίνο και η συλλογής της γίνεται με παραδοσιακό τρόπο.   

Εσπεριδοειδή

Στον Κάμπο της Χίου καλλιεργούνται τα διάσημα χιώτικα εσπεριδοειδή, τα οποία θεωρούνται μια διακεκριμένη ποικιλία. Αν κάνετε μια βόλτα στον Κάμπο θα δείτε πως αρκετά περιβόλια περιβάλλονται από ψηλούς τοίχους, οι οποίοι προστατεύουν τα εσπεριδοειδή από το κρύο και τον αέρα, καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες. Την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών εισήγαγαν στο νησί οι Γενοβέζοι (1348-1566).

Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια του Κάμπου ωστόσο δεν καταναλώνονται αποκλειστικά ως έχουν ή ως χυμοί, αλλά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γλυκών του κουταλιού και αιθέριων ελαίων. Τα εργοστάσια χυμών δίνουν της φλούδες από τα φρούτα στους κτηνοτρόφους για ζωοτροφή, κυρίως για τα ζώα που παράγουν γάλα, για τα οποία θεωρείται άριστη.

Ντοματάκια

Στο γραφικό Πυργί θα βρείτε το παραδοσιακό ντοματάκι του χωριού, το οποίο ξεχωρίζει για την γεύση του, καθώς καλλιεργείται χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και χημικών. Μετά την συγκομιδή τους τα κρεμάνε στους τοίχους και τα διατηρούν σε δροσερό και σκιερό μέρος όλο τον χειμώνα, χωρίς να χάνουν τη γεύση τους!

Λευκό τυρί Χίου

Το λευκό τυρί Χίου έχει μαλακή υφή και φτιάχνεται από πλήρες παστεριωμένο αγελαδινό ή πλήρες κατσικίσιο γάλα που παράγεται και συλλέγεται στο νησί. Είναι τυρί μεγάλης θρεπτικής αξίας καθώς περιέχει πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες και άλατα. Είναι εξαιρετικά γευστικό και σερβίρεται ψητό στη σχάρα και χρησιμοποιείται κυρίως ως υλικό για σαλάτες. Η πιο γνωστή μάρκα χιώτικου λευκού τυριού είναι το Μαστέλο Χίου. 

Χιώτικο ούζο

Στη Χίο θα βρείτε πολύ καλής ποιότητας ούζο, ένα προϊόν σήμα κατατεθέν της Ελλάδας. Το ούζο το νησιού είναι ελαφρύ και γλυκόπιοτο. Το Χιώτικο ούζο συνεχίζει να αποστάζεται κατά μεγάλο ποσοστό στους μικρούς χάλκινους άμβυκες -καζάνια των πατροπαράδοτων οικογενειακών βιοτεχνιών.

Μπύρα Χίος

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αρκετές μικροζυθοποιίες παράγουν μπύρες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα εκείνες του εξωτερικού. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η ζυθοποιία Χίου η οποία παράγει προϊόντα μοναδικής ποιότητας και γεύσης. Οι μπύρες είναι αφιλτράριστες και απαστεριώτες. Όσοι αγαπάνε τις μπύρες θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν κάποιο από τα προϊόντα της "Chios Beer".