Παραλίες

Στην όμορφη Φολέγανδρο υπάρχουν αρκετές παραλίες διάσπαρτες περιμετρικά του νησιού, προσβάσιμες και μη. Θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα, αλλά και παντός καιρού. Σίγουρα εδώ θα απολαύσετε τη θάλασσα και τον ήλιο, κάνοντας τις βουτιές σας στα πανέμορφα και πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου.

Βάρδια

Μια παραλία με εύκολη πρόσβαση από το λιμάνι του νησιού, με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά σε μικρή απόσταση θα βρείτε ότι χρειαστείτε (νερό, καφέ, τρόφιμα κ.λ.π.). Στη πανέμορφη Βάρδια θα βρείτε κάποια σημεία με φυσική σκιά για να απολαύσετε το μπάνιο. 

Χοχλίδια

Η κεντρική παραλία που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού και αποτελείται από βότσαλα, είναι μια καλή επιλογή για οικογένειες, καθώς προσφέρει τα πάντα (ταβέρνες, καφετέριες, μίνι μάρκετ) και επιπλέον η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Τα αλμυρίκια που βρίσκονται στη παραλία προσφέρουν αρκετά σημεία με σκία. 

Λατινάκι - Βιτσέντζου - Πουντάκι

Τρεις παραλίες ιδανικές όταν πνέουν νότιοι άνεμοι, αρκετά κοντά στον Καραβοστάση είτε με τα πόδια είτε με όχημα. Πανέμορφες παραλίες και οι τρεις, αποτελόυμενες κυρίως από άμμο και ελάχιστο βότσαλο. Εξαιρετικές επιλογές για χαλάρωση και ηρεμία.

Λιβάδι

Μια αρκετά μεγάλη παραλία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το λιμάνι του νησιού και αποτελείται από άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το κάμπινγκ του νησιού όπου μπορείτε να προμηθευτείτε ότι χρειαστείτε. Στο Λιβάδι θα βρείτε αρκετά σημεία με φυσική σκιά.

Κάτεργο

Η ομορφότερη παραλία του νησιού βρίσκεται στη νοτιοανατολική μεριά του νησιού και η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια (30 λέπτα πεζοπορία) ή με καραβάκι από το λιμάνι (10 λεπτά). Πρόκειται για μια "άγρια" παραλία χωρίς σημεία με φυσική σκιά. Αποτελείται από ψιλό βότσαλο και υπέροχη άμμο. Πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα καθώς η παραλία είναι ανοργάνωτη και σίγουρα θα μείνετε αρκετές ώρες.  

Φηρά

Τα Φηρά είναι προσεγγίσιμα μέσω μονοπατιού που ξεκινά από την Αγκάλη (15 λεπτά) και πρόκειται για παραλία με βότσαλο και άμμο. Είναι μια πανέμορφη παραλία, απόμερη, χωρίς καμία οργάνωση. Όσοι προτιμούν ησυχία σίγουρα θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι.

Αγκάλη

Η Αγκάλη είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, καθώς προσελκύει εκτός από επισκέπτες και αρκετούς κατοίκους του νησιού. Αποτελείται κυρίως από άμμο και είναι ιδανική για οικογένειες. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, ενώ από εδώ φεύγουν και καραβάκια για τις παραλίες Λιβαδάκι και Αγίου Νικολάου. Στην Αγκάλη θα βρείτε αρκετά εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία και μίνι μάρκετ.

Γαλύφος

Άλλη μια πανέμορφη παραλία που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινάει από την Αγία Μαρίνα στην Αγκάλη (10 λεπτά). Είναι σχετικά μικρή σε πλάτος, με αμμό και βοτσαλάκι, ενώ υπάρχουν και κάποια σημεία με φυσική σκιά, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε θέση σε σκιερό μέρος. Η συγκεκριμένη παραλία μαζεύει αρκετούς γυμνιστές.  

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στη νότια μεριά του νησιού, όπου μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια (20 λεπτά) ή με το καραβάκι (5 λεπτά) από την Αγκάλη. Έχει κρυστάλλινα νέρα, ενώ αποτελείται κυρίως από άμμο. Μαζεύει αρκετό κόσμο λόγω της φυσικής σκιάς που προσφέρουν τα αλμυρίκια στο πάνω μέρος της παραλίας, αλλά και λόγω των καταστημάτων εστίασης που υπάρχουν εκεί. 

Λιβαδάκι

Μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού είναι το Λιβαδάκι, όπου η πρόσβαση γίνεται είτε με τα πόδια (από Άνω Μεριά / 45 λεπτά) είτε με το καραβάκι από την Αγκάλη (20 λεπτά). Μπορείτε να απλώσετε τη πετσέτα σας στη παραλία με το ψιλό βότσαλο ή στα βράχια. Λίγα αλμυρίκια προσφέρουν σκιά στο πίσω μέρος της ακτής. Δεν θα βρείτε καταστήματα στη παραλία οπότε φροντίστε για προμήθειες πριν την άφιξη σας.  

Αρκετές ακόμα παραλίες θα βρείτε στην μοναδική Φολέγανδρο, όπως το Αμπέλι, μια μικρή παραλία στη νότια μεριά, αλλά και αρκετές ακόμη στην "άγρια" βόρεια μεριά του νησιού, όπως ο Άγιος Γεώργιος, το Σερφιώτικο, τα Βορεινά και η Λυγαριά, όπου σίγουρα δεν είναι τόσο πολυσύχναστες.