Αξιοθέατα

Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι γνωστή για την ομορφιά της και τον υπέροχο κυκλαδίτικο αέρα της, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος που αξίζει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στο νησί.

Χώρα

Η Χώρα της Φολεγάνδρου, για πολλούς είναι μια από τις ωραιότερες των Κυκλάδων, με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα πανέμορφα γραφικά κυκλαδίτικα σπίτια στέκει σε ένα βράχο 200 περίπου μέτρα πάνω από την θάλασσα και προσφέρει εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Θα βρείτε αρκετά μαγαζιά, εστιατόρια, μπαράκια καθώς και αρκετά καταλύματα, διάσπαρτα στα πανέμορφα καλντερίμια και τις πλατείες της Χώρας. 

Στη βόρεια πλευρά της Χώρας βρίσκεται και ο μεσαιωνικός οικισμός του Κάστρου, που χτίστηκε για λόγους οχύρωσης από τους πειρατές πριν από τουλάχιστον δέκα αιώνες. Για να μπείτε στο κάστρο θα πρέπει να περάσετε μία από τις δύο εισόδους που βρίσκονται στη Χώρα, τη Λότζια ή το Παραπόρτι.

Ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο του νησιού βρίσκεται στη Χώρα και δεν είναι άλλο από την Παναγία της Φολεγάνδρου, η οποία στέκει σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τον οικισμό. Το μονοπάτι που ξεκινάει από τη πλατεία της Πούντας και καταλήγει στην εκκλησία είναι λίγο κουραστικό αλλά σίγουρα θα σας ανταμείψει η μοναδική θέα και ιδίως κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

Άνω Μεριά

Η Άνω Μεριά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού και βρισκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Εδώ τα περισσότερα σπίτια είναι παραδοσιακές "θεμωνιές", δηλαδή μικρές αυτόνομες μονάδες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Στην Άνω Μεριά θα φάτε εξαιρετικά ματσάτα, αλλά και πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα από το φούρνο της περιοχής. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το οικολογικό λαογραφικό μουσείο Φολεγάνδρου (Οικομουσείο), αλλά και το παραδοσιακό εργαστήρι παραγωγής παστελιού ώστε να δείτε από κοντά όλη τη διαδικασία παραγωγής του. 

Πεζοπορικά Μονοπάτια

Στη Φολέγανδρο, παρά το μικρό μέγεθος του νησιού, υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών, με μικρό έως μέτριο βαθμό δυσκολίας. Οι διαδρομές διατρέχουν ένα μεγάλο μέρος της υπαίθρου του νησιού και περνάνε από σημεία ξεχωριστής ιστορικής, πολιτιστικής ή περιβαλλοντικής σημασίας, όπως για παράδειγμα ο Φάρος της Ασπρόπουντας