Γεύσεις

Η Φολέγανδρος είναι ένα πανέμορφο νησί με ατελείωτες φυσικές ομορφιές, μια μαγευτική χώρα και υπέροχες παραλίες, που σίγουρα πρέπει να εξερευνήσεις. Όλα αυτά όμως χρειάζονται ενέργεια, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ λοιπόν θα βρείτε πεντανόστιμα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα, ώστε να πάρετε την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Ματσάτα

Πρόκειται για παραδοσιακά ζυμαρικά φτιαγμένα στο χέρι, τα οποία μαγειρεύονται φρέσκα. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε αρκετές ταβέρνες στο νησί, αλλά τα καλύτερα θα τα βρείτε στην Άνω Μεριά, όπου σερβίρονται συνήθως με κόκκινη σάλτσα ή με κοκκινιστό κρέας. 

Σουρωτό

Στη Φολέγανδρο θα βρείτε το σουρωτό, ένα τυροκομικό προϊόν που παρασκευάζεται με παραδοσιακές μεθόδος από τους τυροκόμους ή της νοικοκυρές του νησιού. Είναι μαλακό, πιπεράτο και φτιάχνεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα. Στο νησί χρησιμοποιείται αρκετά ως γέμιση σε πίτες αλλά και ως συνοδευτικό σε σαλάτες.

Καλασούνα

Η Φολεγανδρίτικη καλασούνα (κρεμμυδένια ή σουρωτένια) είναι μια πεντανόστιμη πίτα με κρεμμύδια, παραδοσιακό μαλακό τυρί σουρωτό και χειροποίητο αφράτο φύλλο. Θα τη βρείτε στους φούρνους του νησιού αλλά και στα εστιατόρια, σαν ορεκτικό. 

Παστέλι

Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο σερβίρεται παραδοσιακά σαν κέρασμα σε γάμους και βαφτίσια. Δε γίνεται να φύγετε από το νησί χωρίς να περάσετε από το εργαστήριο παστελιού "Απόστολος-Δέσποινα" στην Άνω Μεριά, όπου μπορείτε να δείτε όλη τη παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής παστελιού χωρίς τη παρέμβαση μηχανημάτων. Παρασκευάζονται μόνο με αγνά υλικά (μέλι και σουσάμι), χωρίς προσθήκη συντηρητικών.

Καρπουζένια

Η καρπουζένια ή αδιαγγουρένια, όπως την λένε στην Φολέγανδρο, είναι μια πίτα που θα τη βρείτε σε αρκετά νησιά των κυκλάδων. Φτιάχνεται όπως μαρτυρά και το όνομα της με καρπούζι, αλλά και μέλι, κανέλα και σουσάμι. Πρόκειται για μια κατεξοχήν καλοκαιρινή γλυκιά πίτα που αξίζει να απολαύσετε στην πλατεία της Χώρας σκέτη ή σε συνδυασμό με παγωτό.

Μπύρα "Κατσίκα"

Η μπύρα είναι ένα προϊόν που ταιριάζει απόλυτα με το ελληνικό καλοκαιρί και την ελληνική κουζίνα, πράγμα που γνωρίζει καλά η μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου και με το δείχνει με τη παρασκευή της χειροποίητης μπύρας με το όνομα "Κατσικά". Δοκιμάστε την σε κάποιο από τα εστιατόρια του νήσιου σε συνδυασμό με τα υπέροχα φολεγανδρίτικα φαγητά.