Γεύσεις

Την Ιρλανδία δεν την έχει κανείς στο μυαλό του σαν ένα κλασικό γαστρονομικό προορισμό, παρόλα αυτά θα βρείτε νόστιμες παραδοσιακές συνταγές που θα σας χορτάσουν. Στην κουζίνα της Ιρλανδίας η πατάτα κατέχει εξέχουσα θέση και θα την βρείτε σχεδόν σε όλα τα πιάτα. 

Ιρλανδικό στιφάδο (Irish stew)

Dublin Coddle

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν παραδοσιακό πιάτο της Ιρλανδίας που θα το βρείτε παντού. Αποτελείται από αρνί, πατάτες, κρεμμύδια και μαϊντανό, αλλά μπορεί να το βρείτε και με μοσχάρι ή χοιρινό.

Boxty

Το boxty είναι ουσιαστικά τηγανίτα από πατάτες, η οποία γεμίζεται με κρέας ή ψάρι, λάχανο και σάλτσα.  Πρόκειται σίγουρα για κάτι ασυνήθιστο και σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. 

Ιρλανδικό πρωινό (Irish breakfast)

Οι Ιρλανδοί πραγματικά τρώνε καλό πρωινό. Αποτελείται από αυγά, λουκάνικα, τηγανιτό μπέικον, μαύρη ή λευκή πουτίγκα, φασολιά και ψωμί σόδας.

Θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της Ιρλανδίας και σερβίρεται στις pub του Δουβλίνου για να συνοδεύσει τις τεράστιες ποσότητες μπύρας που καταναλώνουν οι Ιρλανδοί. Πρόκειται για χοιρινά λουκάνικα και μπέικον, βρασμένα με πατάτες και κρεμμυδια. Τα υλικά βράζουν σε σιγανή φωτιά για αρκετές ώρες.   

Ιρλανδικό ψωμί (Arán sóide)

Το παραδοσιακό ψωμί της Ιρλανδίας φτιάχνεται με απλά υλικά μόνο που αντί για μαγιά ή προζύμι χρησιμοποιείται σόδα, η  οποία ενεργοποιείται με το ξινόγαλα. Δεν ζυμώνεται σχεδόν καθόλου, παρά μόνο για να ενωθούν τα υλικά. Το ψωμί αυτό καταναλώνεται κυρίως ζεστό με αλειμμένο με βούτυρο. Επίσης συνοδεύει ιδανικά και τα παραδοσιακά stews.

Πέρα όμως από τα παραδοσιακά φαγητά, η Ιρλανδία έχει και ιδιαίτερη παράδοση στα αλκοολούχα ποτά. Η πασίγνωστη παγκοσμίως μπύρα Guinness και τα εκλεκτά ιρλανδικά ουίσκι είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη νησιωτική αυτή χώρα. 

Μπύρα Guinness

Το προϊόν που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με την Ιρλανδία είναι η μπύρα Guinness και όχι άδικα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε πωλήσεις stout μπύρα στον κόσμο. Το καβουρδισμένο κριθάρι που προστίθεται κατά τη ζύμωση δίνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα της. Αυτό που την κάνει μοναδική είναι η εξαιρετική υφή της, η οποία οφείλεται στο άζωτο που χρησιμοποιεί, σε αντίθεση με τις περισσότερες μπύρες που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα.