Γενικά

Η Ανάφη ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης και απέχει περίπου 150 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ανάφη (Χώρα), η οποία δεσπόζει σε υψόμετρο 260 μέτρων πάνω από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου. 

Αν και πρόκειται για μικρό σε έκταση νησί, η Ανάφη έχει μακραίωνη ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μυθολογία αναφέρει πως προτοκατοικήθηκε από τους Φοίνικες, από τους οποίους πήρε και το όνομα Μεμβλίαρος που ήταν και το όνομα του αρχηγού τους. Επίσης σύμφωνα με τη μυθολογία οι Αργοναύτες κατά την επιστροφή τους από την Κολχίδα έπεσαν πάνω σε σφοδρή καταιγίδα και προσευχήθηκαν στο θεό Απόλλωνα ζητώντας τη βοήθεια του. Ο Απόλλωνας ανταποκρίθηκε και τους φανερώνοντας τους το νησί το οποίο και ονόμασαν Ανάφη. 

Το νησί κατά το πέρασμα των αιώνων κατοικήθηκε από Δωριείς, Φράγκους, Βυζαντινούς, Βενέτους και Οθωμανούς, ενώ καθόλη τη διάρκεια του μεσοπολέμου αποτελούσε τόπο εξορίας. 

Για να φτάσετε στη Ανάφη μπορείτε να πάρετε το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, όπου το ταξίδι διαρκεί περίπου 11 ώρες. Συνδέσεις υπάρχουν επίσης και από τα γύρω νησιά, σε μερικά από τα οποία μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς.