Γενικά

Η Φολέγανδρος ανήκει στις Κυκλάδες και βρίσκεται νότια του συμπλέγματος, μεταξύ της Μήλου και της Σικίνου. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα (ή Φολέγανδρος), που αποτελεί και το μεγαλύτερο οικισμό. Στο βόρειο κομμάτι της Φολεγάνδρου συναντάμε την Άνω Μεριά, τον πιο παραδοσιακό οικισμό και δεύτερο πολυπληθέστερο στο νησί. Λιμάνι του νησιού είναι ο Καραβοστάσης, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικά.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το νησί πρωτοκατοικήθηκε από άνδρες βοσκούς που έψαχναν βοσκοτόπια, με αποτέλεσμα να πάρει το όνομα Πολύανδρος, όπου με το πάρεσμα των ετών να μετονομαστεί σε Πολύκαντρος. Το σημερινό όνομα, οφείλεται στο γιο του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα Φολέγανδρο, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία οδήγησε τους Μινωίτες στο νησί.

Τη Φολέγανδρο μαζί με τα νησιά Άγιο Ευστράτιο, Ανάφη και Σίφνο το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου όρισε ως τόπους εξορίας "των ήσσονος βαθμού σοβαρότητος κομμουνιστών".

Η Φολέγανδρος απέχει από το Πειραιά 103 ναυτικά μίλια και το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες. Μπορείτε επίσης να προσεγγίσετε το νησί από τα γύρω νησιά.