Γενικά

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση 324,100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται ανάμεσα στη Κρήτη και τη Ρόδο και απέχει 227 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, ενώ πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Πηγάδια, τα οποία αποτελούν και το ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού. Πρώτη πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1892 ήταν το χωριό Απέρι, που είχε επιλεγεί πιθανότατα λόγω της θέσης του, καθώς είναι αθέατο από τη θαλάσσα. Μερικά από τα ονόματα που έχουν δοθεί στο νησί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι Τετράπολις, Ανεμόεσσα και Scarpanto.

Η Κάρπαθος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και οικολογικά ενδιαφέροντα νησιά για την προστασία και διατήρηση σπάνιων ειδών και οικοτόπων στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό στο νησί υπάρχουν δύο περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000. 

Μπορείτε να φτάσετε στο νησί είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς. Δύο με τρία δρομολόγια την εβδομάδα συνδέουν τα δύο λιμάνια (Πηγάδια, Διαφάνι) του νησιού με τον Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 20-22 ώρες. Αεροπορικώς η Κάρπαθος συνδέεται με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πτήσεις charter συνδέουν το νησί με αρκετές χώρες του εξωτερικού.