Γενικά

Η Κάσος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, βρίσκεται ανάμεσα στη Κρήτη και τη Κάρπαθο και απέχει περίπου 220 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά. Πρωτεύουσα της Κάσου είναι το Φρυ, όπου βρίσκεται και το σύγχρονο λιμάνι του νησιού.  

Το μικρό σε μέγεθος νησί της Κάσου συνεισέφερε αρκετά στην επανάσταση του 1821, αφού έδωσε σχεδόν όλα τα πλοία της στον αγώνα κατά των Τούρκων, καθώς ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη την εποχή εκείνη. Οι Κασιώτες συμμετείχαν σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως στο Καστελόριζο, τη Κύπρο και τη Κρήτη. Για το λόγο αυτό ο Αιγυπτιακός στόλος επιτέθηκε στη Κάσο το 1824, όπου μέτα από μεγάλες μάχες και εκατοντάδες απώλειες επεβλήθη και πάλι η τουρκική εξουσία στο νησί, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοικούς να εγκαταλείψουν το νησί. Το 1912 η Κάσος βρέθηκε υπό Ιταλική κατοχή, μέχρι το 1948, που ενσωματώθηκε με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

Μπορείτε να φτάσετε στη Κάσο αεροπορικώς από Αθήνα μέσω Καρπάθου, Σητείας ή Ρόδου, αλλά και ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραία, όπου το ταξίδι διαρκεί από 19 έως 24 ώρες ανάλογα με το δρομολόγιο που θα επιλέξετε.