Γενικά

Η Μάλτα είναι νησιωτικό κράτος και το μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελείται από 7 νησιά, από τα οποία τα 3 είναι κατοικήσιμα. Η επίσημη γλώσσα είναι τα μαλτέζικα και μετά τα αγγλικά. Γεωγραφικά η Μάλτα βρίσκεται στη Μεσόγειο θάλασσα, νότια από της Σικελίας, δυτικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Από την πρώτη Ιανουαρίου του 2008, η Μάλτα εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ.

Η χώρα κατοικείται περίπου από το 5200 π.Χ.. Τα μεγαλιθικά κτίσματα που υπάρχουν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός σημαντικού προϊστορικού νεολιθικού πολιτισμού στο νησί. Στη πάροδο του χρόνου αρκετοί πέρασαν από τον τόπο αυτό όπως Έλληνες, Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Άραβες, Γάλλοι και μετέπειτα εγκαταστάθηκαν στο νησί οι ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, αφήνοντας ο καθένας το στίγμα του στο νησί. 

Η Βαλέτα, μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της χώρας, έχει αναγνωριστεί από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Στην πόλη οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν κτίσματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Αν επιλέξετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, που για εμένα είναι η καλύτερη επιλογή, να ξέρετε ότι οδηγούν από την αριστερή πλευρά. Η Μάλτα έχει αποτελέσει σκηνικό για αρκετές παραγωγές ταινιών όπως ο Μονομάχος (2000), η Τροία (2004), το Εξπρές του Μεσονυκτίου (1978), το Μόναχο (2005), το Captain Phillips (2013), Popeye (1980), The Count of Monte Christo (2002) και αρκετές άλλες.

Η πτήση από Αθήνα για Μάλτα διαρκεί περίπου 2 ώρες. Καλύτερη περίοδος να πάτε είναι άνοιξη και φθινόπωρο, ενώ Ιούλιο και Αύγουστο επικρατεί πολυκοσμία και όλα είναι ακριβότερα.