Γενικά

Η Σαντορίνη ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, βρίσκεται νότια της Ίου και δυτικά από την Ανάφη, ενώ απέχει περίπου 130 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 65 από τη Κρήτη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά. Η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους διασημότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Το πρώτο όνομα του νησιού ήταν Στρογγύλη λόγω του σχήματος που είχε πριν από τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη. Η μετέπειτα ονομασία "Θήρα" προήλθε από τον Σπαρτιάτη Θήρα που θεωρείται ο πρώτος έποικος του νησιού. Το σημερινό όνομα του νησιού προέρχεται από τους Φράγκους Σταυροφόρους που διέρχονταν το νησί και το αποκαλούσαν Σάντα Ιρίνα.  

Ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εσόδων των κατοικών, ενώ η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα αγροτικής παραγωγής. Ο Σαντορινιός αμπελώνας είναι γνωστός για τα ηφαιστειογενή εδάφη του και αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους αμπελώνες στο κόσμο. Σημαντικό είναι το γεγονός πως στο νησί παράγονται αρκετά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ).

Για να φτάσετε στη Σαντορίνη μπορείτε να πάρετε το πλοίο από το Πειραιά όπου το ταξίδι διαρκεί από 4,5 - 9 ώρες ανάλογα το δρομολόγιο που θα επιλέξετε. Για ευκολότερη προσβασή μπορείτε να επιλέξετε να έρθετε αεροπορικώς, όπου το ταξίδι διαρκεί περίπου 45 λεπτά.