Γεύσεις

Η Κάρπαθος είναι ένας τόπος όπου η παράδοση έχει μείνει ζωντανή στο πέρασμα των χρόνων, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό τόσο στη κοινωνική ζωή των κατοίκων όσο και στη τοπική κουζινά. Εδώ θα γευθείτε πιάτα φτιαγμένα με μεράκι και κόπο όπως οι χειροποίητες παραδοσιακές μακαρούνες, που ζυμώνονται από τις γυναίκες του νησιού και αφού κοπούν και ξεραθούν, βράζονται και σερβίρονται με τσικωμένο (καβουρντισμένο κρεμμύδι) και τη περίφημη σιτάκα (γαλακτοκομικό προϊόν του νησιού). Με τον ίδιο τρόπο σερβίρονται και τα ψευτομακάρουνα, η οποίες είναι μπουκιές από μπαγιάτικο ψωμί βρασμένες σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά.

Στο νησί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από αρτοσκευάσματα στους παραδοσιακούς φούρνους του νησιού, όπως τα ψιλοκούλουρα και οι πικάντικες κρεμμυδοκούλουρες. Στη Κάρπαθο αξίζει να δοκιμάσετε τις τοπικές πίτες όπως λαχανόπιττες ή κοπέλες (γεμισμένες με πράσο και σπανάκι το χειμώνα ή κολοκυθάκια και βλίτα το καλοκαίρι), κρεμμυδόπιττες, γρα (χορτόπιτα με αρκετά χοντρό φύλλο ψημένη στον ξυλόφουρνο), αλλά τα γλυκά ζιμπίλια ή ζεμπίλια, παραδοσιακά πιτάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου με γέμιση σταφίδας αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο και πασπαλισμένη με άσπρο και μαύρο σουσάμι. 

Στη τοπική κουζίνα της Καρπάθου αρκετές συνταγές έχουν βασικό συστατικό το κρέας όπως τα αντέριζια (έντερα γεμιστά με ρύζι και κρέας), το βυζάντι (αρνί ή κατσίκι, γεμισμένο με μυρωδικά και ρύζι) και το οφτό (κατσίκα γεμισμένη με ρύζι, συκωτάκια και μυρωδικά).

Βασίκο στοιχείο στη διατροφή των κατοίκων είναι τα καρπαθιώτικα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μερικά προϊόντα που θα βρείτε σε αρκετές τοπικές συνταγές είναι το μανούλι (άπαχο κατσικίσιο μαλακό τυρί), το αρμυροτύρι (αρμυρό σκληρό τυρί), η σιτάκα (πρόβειο ή κατσικίσιο κρεμώδες τυρί) και η δρύλα (γιαούρτι από κατσικίσιο γάλα).

Στο νησί θα βρείτε αρκετά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Ο σκάρος είναι ένα ψάρι που υπάρχει σε αφθονία στο Καρπάθιο πέλαγος και μαγειρεύεται γιαχνί ή ψητό με μπόλικο λαδολέμονο. Ένα ακόμη ψάρι που θα βρείτε στο νησί είναι η μένουλα, το οποίο μοιάζει με σαρδέλα και παραδοσιακά γίνεται παστό. 

Αρκετά είναι και τα παραδοσιακά γλυκά που μπορείτε να γευθείτε στη Κάρπαθο. Στους γάμους προσφέρεται στους καλεσμένους η σισαμόμελη (με μέλι και σουσάμι), ενώ ένα ακόμη εξαιρετικό παραδοσιακό γλυκό είναι ο καρπάθικος μπακλαβάς. Στο νησί θα βρείτε επίσης τα τακάκια (τηγανητό γλύκισμα), τα μοσχοπούγκια (γεμιστά γλυκά σε σχήμα μισοφέγγαρου) και τις ξυλικόπιτες.