Γεύσεις

Γαστρονομικά η Κάσος αποτελεί πραγματικά κορυφαίο προορισμό, καθώς η κουζίνα του νησιού είναι επηρεασμένη από τη Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, αλλά και από τα μέρη που οι Κασιώτες επέλεξαν να μεταναστεύσουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, όπως η Αίγυπτος. 

Το νησί έχει εξαιρετική παράδοση στη κτηνοτροφία, τη τυροκομική αλλά και την αλιεία. Στο τυροκομείο του νησιού παράγεται η γνωστή σιτάκα (κρεμώδες τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα), αλλά και πολλά ακόμα προϊόντα όπως η ελαϊκή (ξερή αλμυρή μυζήθρα), το αλμυροτύρι (γραβιέρα που ωριμάζει σε άλμη), η δρίλα και το καούλι το Κασιώτικο βούτυρο. Ένα ακόμα άριστης ποιότητας αγροτικό προϊόν που θα βρείτε στο νησί είναι το θυμαρίσιο μέλι, με περιεκτικότητα θυμαριού που ξεπερνάει το 95%.

Τα χαρακτηριστικά πιάτα της Κασιώτικης κουζίνας είναι αρκετά και πεντανόστιμα. Ίσως το γνωστό έδεσμα του νησιού είναι τα μικροσκοπικά ντολμαδάκια με κιμά, πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Στα πανηγύρια και τους γάμους σερβίρουν το πεντανόστιμο κασιώτικο πιλάφι, ρύζι βρασμένο σε ζωμό κρέατος, πασπαλισμένο με κανέλα. Στις ταβέρνες του νησιού θα βρείτε τις παραδοσιακές μακαρούνες με σιτάκα και τσιγαριστό κρεμμύδι από πάνω, το γιαχνί ροΐκιο (είδος αγριόχορτου), τα κολοκυθοπούλια (γεμιστοί κολοκυθοανθοί) και τα μπομπάρια (γεμιστά εντόσθια), ενώ οι λάτρεις των θαλασσινών θα δοκιμάσουν εξαιρετικό σουπιοπίλαφο, αλλά και σκάρο ο οποίος τρώγεται ακαθάριστος μαζί με όλα του τα εντόσθια, αφού αφαιρεθεί μόνο η χολή. Οι γλυκές γεύσεις του νησιού είναι τα γεμιστά μοσχοπούγκια, οι ξυλικόπιτες που μοιάζουν με τις δίπλες και οι παραδοσιακές κουλούρες, τραγανά διπλοφουρνιστά κουλουράκια.