Γεύσεις

Η Σαντορίνη είναι ένας τόπος πραγματικά ευλογημένος καθώς εδώ παράγονται εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και σε αυτό έχει συμβάλλει το ιδιόμορφο οικοσύστημα του νησιού, το οποίο είναι δημιούργημα των ηφαιστιακών εκρήξεων ανά τους αιώνες. Τα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο και γι'αυτό το λόγο αρκετά από αυτά έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). 

Φάβα

Ένα από τα γνωστότερα αγροτικά προϊόντα της Σαντορίνης είναι η φάβα που προέρχεται από το φυτό Lathyrous clymenous και καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί εδώ και 3500 χρόνια, ενώ από το 2011 αναγνωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Η γεύση της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι μοναδική και ίσως οφείλεται στα μοναδικά θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το ηφαιστειογενές χώμα του νησιού.

Ντοματάκι

Το ντοματάκι Σαντορίνης είναι μια μικρόκαρπη τομάτα, η οποία ανήκει στη ποικιλία ντομάτας Lycopersicon esculentum και από το 2013 η Κομισιόν ενέταξε το τοματάκι Σαντορίνης στον ευρωπαϊκό κατάλογο με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Στη Σαντορίνη η συγκεκριμένη ποικιλία βρήκε το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί λόγω του ξηρού ηφαιστειογενούς εδάφους.   

Άσπρες μελιτζάνες Σαντορίνης

Οι άσπρες μελιτζάνες καλλιεργούνται μόνο στη Σαντορίνη και έχουν έρθει από την Αίγυπτο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό λαχανικό που είναι πολύ νόστιμο, γλυκό ενώ έχει πολύ λίγους σπόρους στο κέντρο της σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες. Είναι ιδανική για τηγάνισμα καθώς δεν απορροφά πολύ λάδι και αποτελεί ένα πολύ καλό μεζέ για να συνοδεύσετε το ουζάκι σας.

Κατσούνι (Αγγούρι Σαντορίνης)

Το Κατσούνι είναι ένα είδος αγγουριού που φύεται μόνο στη Σαντορίνη, λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος και εδάφους νησιού. Είναι μεγαλύτερο, έχει παχύτερη σάρκα και περισσότερα σπόρια από τα κοινά αγγούρια. Αν ωριμάσει αρκετά γίνεται πολύ γλυκό με γεύση πεπονιού. 

Κρασί 

Τα κρασιά της Σαντορίνης είναι γνωστά σε ολόκληρο το κόσμο, ενώ ο σαντορινιός αμπελώνας είναι ο παλιότερος της Ελλάδας και ένας από τους σπανιότερος στην Ευρώπη με αυτόριζα κλήματα. Η περιοχή Π.Ο.Π. Σαντορίνη αποτελεί τη πιο σημαντική Ελληνική περιοχή Π.Ο.Π. για λευκά ξηρά κρασιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το κρασί ΠΟΠ Σαντορίνης παράγεται κατά 75% Ασύρτικο στα ξηρά και κατά 51% στα γλυκά κρασιά. Δύο από σημαντικότερα κρασιά του νησιού είναι το Νυχτέρι (λευκός ξηρός οίνος) και το Βινσάντο (γλυκός οίνος). 

Τοπικές Μπύρες

Τα τελευταία χρόνια η ζυθοποιία στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί αρκετά με πολλές μικροζυθοποιίες να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μπύρες και η Σαντορίνη δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στο νησί δραστηριοποιούνται δύο ιδιαίτερες μικροζυθοποιίες, η Volkan brewery και η Santorini Brewing Company, δημιουργώντας μπύρες άριστης ποιότητας, γεγονός που το πιστοποιούν οι πολλές διακρίσεις που έχουν κερδίσει σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Αν είστε λάτρεις της μπύρας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις σαντορινιές μπύρες είναι βέβαιο πως δεν θα απογοητευτείτε. 

https://volkanbeer.com/#beers

https://www.santorinibrewingcompany.gr/

Χλωρό Σαντορίνης

Πρόκειται για το πιο παραδοσιακό τυρί της Σαντορίνης, το οποίο παράγεται από κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο γάλα και συνήθως τρώγεται φρέσκο, για το λόγο αυτό ονομάζεται και χλωρό. Έχει ελαφρώς αλατισμένη γεύση και κρεμώδη υφή. Αν δε καταναλωθεί φρέσκο, διατηρείται σε άλμη μέχρι να σκληρύνει. Είναι δύσκολο να το βρείτε καθώς η παραγωγή του έιναι πολύ μικρή.  

Μελιτίνια

Τα Μελιτίνια είναι ένα τυρένιο γλυκό που συνηθίζεται να φτιάχνεται τις μέρες του Πάσχα. Το πεντανόστιμο αυτό γλυκάκι φτιαχνόταν από το ζυμάρι που περίσσευε από το ψωμί, θυμαρίσιο μέλι και το παραδοσιακό σαντορινιό χλωροτύρι. Τα τσιμπήματα της νοικοκυράς δίνουν το ιδιαίτερο δαντελωτό σχήμα στα μελιτίνια. Το συγκεκριμένο γλυκό θα το βρείτε και σε άλλα Ελληνικά νησιά σαν τσιμπητά, λυχναράκια ή καλιτσούνια. 

Γλυκό Κουφέτο

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που το κερνούν σε γάμους, εγκαίνια, εορτές και βαφτίσια. Παρασκευάζεται με καβουρδισμένα αμύγδαλα με μέλι καθώς είναι υλικά συμβολικά για το μέλλον του ζευγαριού. Το μέλι για να έχει το ανδρόγυνο γλυκιά ζωή, ενώ τα αμύγδαλα για γονιμότητα. Πλέον λόγω της τουριστικής ανάπτυξης πωλείται ευρέως σε καταστήματα σε όλο το νησί.  

Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού μπορείτε να γευθείτε αρκετές παραδοσιακές συνταγές φτιαγμένες από τα υπέροχα υλικά που παράγει η Σαντορινιά γη όπως οι ντοματοκεφτέδες, το σφουγγάτο, η Σαντορινιά σαλάτα, το απόχτι, η αθερινόπιτα.