Χαρακτηριστικά παραδοσιακά ποτά

2022-01-12

Κάθε ταξίδι σε καινούργια μέρη, σίγουρα είναι μια νέα εμπειρία αισθήσεων. Οι εικόνες είναι κυρίως εκείνες που μας γοητεύουν και μας παρακινούν να επισκεφθούμε κάποιο μέρος, αυτό όμως που μένει στο τέλος είναι ο συνδυασμός των εικόνων, των αρωμάτων, των γεύσεων και των ήχων του κάθε τόπου, στοιχεία που καθορίζονται από την παράδοση και τη κουλτούρα του κάθε λαού. Σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας είναι οι γαστριμαργικές συνήθειες της κάθε χώρας, καθώς καθορίζονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική παραγωγή και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Πέρα λοιπόν από την παραδοσιακή κουζίνα ένα ακόμα στοιχείο της γαστρονομίας των χωρών είναι και το τοπικό ποτό, που σε αρκετές χώρες αποτελεί σήμα κατατεθέν.   

Βότκα - Ρωσία

Η Βότκα είναι διάφανη και αποτελεί ίσως τη κορωνίδα των αποσταγμάτων παγκοσμίως, όσον αφορά τις πωλήσεις. Πρόκειται για ένα καθαρό απόσταγμα το οποίο παράγεται από πρώτες ύλες που περιέχουν άμυλο και ζάχαρη, όπως φρούτα, δημητριακά και λαχανικά. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η ελάχιστη περιεκτικότητα αλκοόλ της Βότκας είναι το 37,5%, ενώ στις Η.Π.Α. είναι 40%.

Ούζο - Ελλάδα

Το εθνικό ποτό της Ελλάδας παράγεται από την απόσταξη γεωργικών πρώτων υλών και αρωματίζεται με γλυκάνισο ώστε να πάρει τη χαρακτηριστική του γεύση. Είναι ένα προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. "Πατρίδα" του ούζο είναι το νησί της Λέσβου και συγκεκριμένα το χωριό Πλωμάρι με τη μακρά παράδοση στη παραγωγή του. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως και τα δύο μουσεία ούζου που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται στο Πλωμάρι. Πρόκειται για το Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου με την ονομασία «Ο Κόσμος του Ούζου» και το Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη.

Ουίσκι - Σκωτία

Αν και πρόκειται για ένα ποτό που παράγεται σε αρκετές χώρες σε ολόκληρο το πλανήτη, σίγουρα το Ουίσκι έχει συνδεθεί απόλυτα με τη Σκωτία, όπου θεωρείται ότι παράγει την καλύτερη ποιότητα. Το Ουίσκι είναι απόσταγμα από ζυμωμένη πολτοποίηση κριθαριού, η οποία ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, ανάλογα με τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή όπως κριθάρι, καλαμπόκι, σίκαλη και σίτο, ενώ οι δύο βασικές κατηγορίες ουίσκι είναι το malt (ουίσκι από ένα μόνο αποστακτήριο που έχει παρασκευαστεί μόνο με βύνη κριθαριού, νερό και μαγιά) και το blended (το παρασκεύασμα από ανάμειξη ουίσκι διάφορων αποστακτηρίων).

Πόρτο - Πορτογαλία

Πρόκειται για ένα γλυκό κρασί, που προέρχεται αποκλειστικά από σταφύλια που παράγονται στην κοιλάδα του Δούρου, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο μούστος αφήνεται να ωριμάσει για 48 ώρες και εν συνεχεία εισάγεται ένα ουδέτερο μπράντι ώστε να σταματήσει η ζύμωση των σακχάρων. Το αποτέλεσμα είναι ένα ενισχυμένο κρασί με αρκετά γλυκιά γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα 4 είδη του Πόρτο είναι το Ruby, το White, το Tawny και το Vintage.

Ρούμι - Κούβα

Σίγουρα όλοι μας έχουμε συνδέσει το ρούμι με την Καραϊβική και ιδιαίτερα την Κούβα, καθώς εκεί παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του αποστάγματος παγκοσμίως. Παράγεται από το χυμό του ζαχαροκάλαμου διακρίνεται σε δύο τύπους: το βιομηχανικού τύπου ρούμι το οποίο παράγεται από μελάσα και το αγροτικού τύπου που παράγεται από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμων. Πέρα από τους δύο τύπους παραγωγής του, το ρούμι μπορούμε να το βρούμε και σε τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς: το λευκό (ή Silver) το οποίο είναι και το πιο ελαφρύ, το χρυσό που παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια και το σκούρο που παλαιώνει και αυτό σε δρύινα βαρέλια αλλά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Σάκε - Ιαπωνία

Νερό και ρύζι είναι τα δύο συστατικά όπου σε συνδυασμό με το μύκητα Aspergillus oryzae δημιουργούν το μοναδικό πότο ονόματι σάκε. Το σάκε δεν ανήκει στα αποστάγματα, καθώς είναι προϊόν αλκοολικής ζύμωσης. Αν βρεθείς στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, για να πιεις σάκε θα πρέπει να το ζητήσεις ως Νιχονσού, καθώς οι Ιάπωνες σάκε ορίζουν κάθε οινοπνευματώδες ποτό. Πίνεται είτε ζεστό, είτε κρύο και η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι σχετικά χαμηλή.

Σανγκρία - Ισπανία

Η Σαγκρία αποτελείται από κόκκινο κρασί και κομμάτια φρέσκων φρούτων, η οποία σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς μπορεί να παραχθεί αποκλειστικά στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Είναι το εθνικό ποτό των Ισπανών και ίσως το δημοφιλέστερο στην ισπανική κουζίνα. Πίνεται κρύα και αποτελεί αναμφίβολα εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν ένα ελαφρύ και δροσιστικό ποτό.

Τεκίλα - Μεξικό

Η Τεκίλα είναι απόσταγμα που προέρχεται από το φυτό μπλε αγαύη και επιτρέπεται να παραχθεί σε πέντε περιφέρειες του Μεξικό (Χαλίσκο, Γκουαναχουάτο, Μιτσοακάν, Ναγιαρίτ και Ταμαουλίπας ). Το όνομα της οφείλεται στην ομώνυμη πόλη, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Γκουανταλαχάρα, στη περιφέρεια του Χαλίσκο, όπου και παράγεται το μεγαλύτερο ποσόστο της Τεκίλα.