Χωριά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

2021-04-14

Μέρη με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική πάντα γοήτευαν και θα γοητεύουν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Φλωρεντία και η Νέα Υόρκη είναι παγκοσμίως γνωστές για την αρχιτεκτονική τους. Πέρα όμως από τις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν πολλά χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο με πραγματικά μοναδική αρχιτεκτονική, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε.

Alberobello - Ιταλία

Στη νοτιοανατολική Ιταλία, 60 περίπου χιλιόμετρα από το Μπάρι, βρίσκεται το χωριό Alberobello, γνωστό και ως "πρωτεύουσα των τρούλων", εξαιτίας των χαρακτηριστικών τρούλων του 15ου αιώνα που κοσμούν αρκετά από τα κτίρια του. Οι στέγες των σπιτιών κατασκευάζονται χωρίς κονίαμα, με μεγάλες πέτρες τοποθετημένες με τρόπο τέτοιο ώστε το κάθε επίπεδο να στηρίζει το επόμενο. Σε αρκετούς από τους τρούλους θα δείτε ζωγραφισμένα λευκά σύμβολα, τα οποία προστατεύουν από το κακό μάτι και την κακοτυχία. Το 1996 η UNESCO ανακήρυξε το πανέμορφο Alberobello ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Matera - Ιταλία

Στο νότο της Ιταλίας, στην επαρχία Μπαζιλικάτα, θα βρείτε μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, την ιδιαίτερη Ματέρα. Η Ματέρα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο που οι κάτοικοι μένουν στα ίδια σπίτια όπου έμεναν οι πρόγονοί τους πριν από χιλιάδες χρόνια. Από το 1993 η Unesco έχει συμπεριλάβει τους "βράχους της Ματέρα" (Sassi di Matera) στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Πρόκειται για εξαιρετικά δείγματα τρωγλοδυτικής εγκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι σπηλιές, οι οποίες είχαν εκκενωθεί στα μέσα περίπου του εικοστού αιώνα, μετά από ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης απέκτησαν ξανά ζωή. Η πόλη αποτελεί εξαιρετικό σκηνικό για ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου. Μερικές από τις παραγωγές που γυρίστηκαν στη Ματέρα είναι "Τα Πάθη του Χριστού" του Μελ Γκίμπσον (2004), "Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο" του Παζολίνι (1964), "η Μαρία Μαγδαληνή" του Γκαρθ Ντέιβις (2018) και το Μπεν-Χουρ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ (2016).

Vlkolínec - Σλοβακία

Στο εθνικό πάρκο Veľká Fatra της Σλοβακίας βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Vlkolínec, το οποίο εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco λόγω της εκπληκτικής λαϊκής αρχιτεκτονικής του. Στο χωριό υπάρχουν πάνω από 45 παραδοσιακά κτίρια, κατασκευασμένα κυρίως από ξύλο. Η εκπληκτική τοποθεσία του σε συνδυασμό με την μοναδική του αρχιτεκτονική, καθιστά το λιλιπούτειο αυτό χωριό ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία και ποδηλασία.

Setenil de las Bodegas - Ισπανία

Στην καρδιά της Ανδαλουσίας, στο νότο της Ισπανίας, υπάρχει ένα χωριό που είναι χτισμένο στη σκιά ενός τεράστιου βράχου. Στο Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας αρκετά από τα σπίτια έχουν χτιστεί στις κοιλότητες του βράχου, ο οποίος σε μερικές περιπτώσεις αποτελεί τη σκεπή του κτίσματος ενώ σε άλλες τον εξωτερικό τοίχο. Απολαύστε την ομορφιά του χωριού και καθίστε σε κάποιο από τα μαγαζιά που βρίσκονται στη σκιά του βράχου.

Σαντορίνη - Ελλάδα

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του νησιού, οφείλεται σε πολλές παραμέτρους, όπως το κλίμα του νησιού, το σεισμογενές περιβάλλον και τη μορφολογία του μέρους. Οι κάτοικοι εκμεταλλευόμενοι τις φυσικές κλιμακώσεις του εδάφους και το μαλακό ηφαιστειογενές πέτρωμα έχουν δημιουργήσει τις παραδοσιακές υπόσκαφες κατοικίες, οι οποίες είναι κυριολεκτικά χωμένες στην πλαγιά. Τα τμήματα των σπιτιών που είναι κτισμένα έξω από την πλαγιά ακολουθούν την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με την έντονη πλαστικότητα και την εντυπωσιακή ποικιλομορφία της, με το άσπρο χρώμα να κυριαρχεί.

Freudenberg - Γερμανία

To παραμυθένιο Freudenberg βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη Σίγκεν στη Βεστφαλία της Γερμανίας. Το ιστορικό κέντρο του χωριού, το Alter Flecken, είναι εξ'ολοκλήρου χτισμένο με τα χαρακτηριστικά ημι-ξύλινα σπίτια, τα οποία χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο παραμυθένιο το χειμώνα, όπου τα σπιτάκια καλύπτονται από χιόνι. Το κέντρο της πόλης Freudenberg περιλαμβάνεται στο Kulturatlas des Landes Nordrhein-Westfalen (πολιτιστικός άτλαντας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας).

Shirakawa-go - Ιαπωνία

Η Unesco συμπεριέλαβε το χωριό Shirakawa-go στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, λόγω των κατοικιών που είναι κατασκευασμένα σε στυλ Gassho (σημαίνει χέρια ενωμένα σε θέση προσευχής). Χαρακτηριστικό αυτής της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τεχνικής είναι οι σκεπές των κτιρίων, οι οποίες είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο που μοιάζουν με χέρια σε θέση προσευχής. Για την κατασκευή των σπιτιών χρησιμοποιούνται μόνο ξύλα και άχυρα, χωρίς να στερεώνονται με καρφιά ή αλλά μεταλλικά στοιχεία. Η απότομη κλίση της οροφής είναι απαραίτητη για να γλιστράει το χιόνι και να μην βαραίνει την κατασκευή. Το ορεινό χωριό Σιρακάουα-Γκο βρίσκεται στην περιοχή Τζίφου της Ιαπωνίας περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο.

Masuleh - Ιράν

Στο βορειοδυτικό Ιράν, περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την Τεχεράνη, βρίσκεται το μοναδικό χωριό Masuleh. Σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι χτισμένο το ιδιαίτερο χωριό που χρονολογείται από δέκατο αιώνα μ.Χ.. Η αρχιτεκτονική του χωριού είναι μοναδική καθώς τα σπίτια είναι χτισμένα στο βουνό, συνδεδεμένα μεταξύ τους και οι οροφές τους χρησιμοποιούνται ως πεζόδρομοι για τα σπίτια που είναι χτισμένα στο επάνω επίπεδο. Το κιτρινωπό χρώμα των σπιτιών δεν είναι τυχαίο, αλλά προσφέρει καλύτερη ορατότητα στην ομίχλη, η οποία αρκετά συχνά καλύπτει το βουνό.