Ιστορικά μέρη του κόσμου

2020-10-29

Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν αμέτρητα μέρη στα οποία έχουν διαδραματιστεί σημαντικά ιστορικά γεγονότα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Λίγα όμως είναι εκείνα που αποπνέουν μια έντονη αύρα, που πηγάζει από την ιστορία και τα γεγονότα που έχουν συμβεί σε αυτά. Αν σας αρέσει η ιστορία, τα μέρη που θα αναφέρω παρακάτω θα σας γοητεύσουν, αν από την άλλη η ιστορία δεν είναι του γούστου σας, μετά από την επίσκεψη σας σε κάποιον από αυτούς τους τόπους, ίσως είναι ευκαιρία να αλλάξετε άποψη.  

Χιροσίμα

Ήταν 6 Αυγούστου του 1945, όταν η πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου, έπεσε στην πόλη της Χιροσίμα. Τα αποτελέσματα της έκρηξης συγκλονίζουν μέχρι και σήμερα. Περισσότεροι από 70000 άνθρωποι βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ χιλιάδες ήταν οι θάνατοι που οφείλονταν στην πυρηνική ακτινοβολία τα επόμενα χρόνια. Η πόλη μετά την έκρηξη είχε ισοπεδωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Το 1949 το ιαπωνικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την Χιροσίμα "Πόλη της Ειρήνης". Σήμερα σχεδόν 75 χρόνια μετά από την έκρηξη, η πόλη διατηρεί ζωντανές τις μνήμες με αρκετά μνημεία αφιερωμένα στον όλεθρο που έζησαν οι κάτοικοι της πόλης. Μνημεία όπως το Πάρκο Ειρήνης, το Μνημείο Ειρήνης, γνωστό και ως Θόλος της Ατομικής Βόμβας και το Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών, δημιουργήθηκαν για διατηρηθεί η ιστορία, ώστε η ανθρωπότητα να μην διαπράξει ξανά τέτοιο φρικιαστικό λάθος.

Κούβα

Αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι έξω από τα συνηθισμένα, να νιώσετε την αύρα του πιο επαναστατικού λαού στον πλανήτη, τότε η Κούβα είναι ο προορισμός που πρέπει να διαλέξετε. Ξεχάστε τα εξωτικά τοπία, τα χρώματα της Αβάνας και τη μυρωδιά των πούρων, στην Κούβα θα έρθετε για να απολαύσετε τη μαγεία ενός λαού που ζει με την περηφάνια του (προς το παρόν τουλάχιστον). Η χώρα από την πρωτοχρονιά του 1959, τη μέρα που ο «μπαρμπούδος» (γενειοφόροι) μπήκαν στην Αβάνα, αντιστέκεται στη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη και στο πιο σκληρό εμπάργκο που έχει επιβληθεί ποτέ. Πρόκειται για μια χώρα παγωμένη στο χρόνο με εικόνες μοναδικές, που θα σας ταξιδέψουν σε άλλη εποχή.      

Αρχαία Ολυμπία

Η Αρχαία Ολυμπία είναι το λίκνο του αθλητισμού και η γενέτειρα του Ολυμπισμού. Στο σημείο αυτό γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες κατά την αρχαιότητα, όπου μετέπειτα αναβίωσαν ξανά το 1896 στην Αθήνα και επαναλαμβάνονται κάθε τέσσερα χρόνια μέχρι και σήμερα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας πριν από κάθε Ολυμπιάδα γίνεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας, η οποία αναγγέλλει την έναρξη Αγώνων.

Επισκεφθείτε το μέρος που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες και νιώστε την ενέργεια που εκπέμπει αυτό το μοναδικό μνημείο με την παγκόσμια αίγλη. Αφήστε τις αισθήσεις να σας ταξιδέψουν χιλιάδες χρονιά πίσω στο χρόνο την εποχή που τα Ολύμπια ήταν η σημαντικότερη γιορτή των Αρχαίων Ελλήνων.  

Βερολίνο

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας, καθώς είναι μια πόλη που κόπηκε στα δύο μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και ενώθηκε πάλι το 1989 με την πτώση του Τείχους. Ακόμα και σήμερα όμως υπάρχουν εμφανής διαφορές ανάμεσα στο Δυτικό και Ανατολικό Βερολίνο.

Διασχίστε την περίφημη Unter den Linden από την πύλη του Βρανδεμβούργου έως την Alexanderplatz και έπειτα επισκεφθείτε την ιδιαίτερη Eastside Gallery και θα καταλάβετε αμέσως τις διαφορές. Η πόλη και κυρίως το ανατολικό κομμάτι αποπνέει μια έντονη ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα και αποτελεί κατά γενική ομολογία την λιγότερο Γερμανική πόλη της χώρας, κάτι που πιθανώς να οφείλεται και στις δύσκολες μέρες που πέρασαν οι κάτοικοι της κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.   

Μπέλφαστ

Στο πολυτάραχο Μπέλφαστ που από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν ξεκίνησαν οι λεγόμενες "Ταραχές" μέχρι και το 1998 που υπογράφτηκε η "συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής", η πόλη μαστιζόταν από βίαια επεισόδια, διαδηλώσεις, βομβιστικές επιθέσεις και τρομοκρατικά χτυπήματα. Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από είκοσι χρόνια από τη μέρα που υπογράφτηκε η συμφωνία, αλλά στην πόλη παραμένουν ακόμη έντονα τα σημάδια αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης. Αν βρεθείτε στην οδό Cupar way στο βορειοδυτικό Μπέλφαστ θα δείτε το "Τείχος της Ειρήνης", όπως ονόμασαν το τείχος που έχτισαν τα βρετανικά στρατεύματα για να προστατεύσουν τις δύο αντιμαχόμενες περιοχές. Από τη μία η Falls Road, η εργατική περιοχή των καθολικών και από την άλλη η Shankill Road, φανερά πιο ευκατάστατη περιοχή των προτεσταντών. Στις δύο γειτονιές θα δείτε αρκετές τοιχογραφίες (Murals) με τελείως αντικρουόμενα μηνύματα.


Άουσβιτς 

Το σύμπλεγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς, αποτελείται από τρία κυρίως στρατόπεδα, το Άουσβιτς I, το Άουσβιτς II (γνωστό Μπίρκεναου) και το Άουσβιτς III (γνωστό Μόνοβιτς). Εδώ εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ναζί πάνω από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία μνήμης του κόσμου, που σαν σκοπό έχει να κρατήσει για πάντα ζωντανές στις μνήμες όλης της ανθρωπότητας τα φρικτά βασανιστήρια που έγιναν εδώ, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Ακόμα και αν έχετε διαβάσει για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτά τα στρατόπεδα, τίποτα δεν συγκρίνεται με τα συναισθήματα που θα νιώσετε αν επισκεφθείτε τα μέρη αυτά από κοντά.      

Ιερουσαλήμ

Η Ιερουσαλήμ είναι το μέρος όπου έδρασε σύμφωνα με τις γραφές ο Ιησούς και αποτελεί τον τόπο από τον οποίο ξεκίνησε ο Χριστιανισμός. Εδώ έγινε και η Δική, η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού, όπως επίσης και η Αποστολική σύνοδος, μετά την οποία άρχισε να διαδίδεται ο Χριστιανισμός στον υπόλοιπο κόσμο.

Η πόλη αποτελεί τη γη της επαγγελίας όχι μόνο για τους χριστιανούς, αλλά επίσης για τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους. Μνημεία όπως ο Ναός της Αναστάσεως, ο Πανάγιος Τάφος, ο Δρόμος του μαρτυρίου,ο κήπος της Γεσθημανής και το όρος των Ελαιών, δίνουν μια αίσθηση κατάνυξης στον επισκέπτη, μεταφέροντας τον στην εποχή των Παθών του Ιησού. 

Ρώμη

Ρώμη, μια πόλη μοναδική, μια πόλη πραγματικά υπαίθριο μουσείο. Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της πανίσχυρης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, σας περιμένει για να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Η "Αιώνια πόλη" μοιάζει να ακροβατεί μεταξύ του σήμερα και του χθες, είναι μια σύγχρονη πρωτεύουσα με αυτοκρατορική αίγλη. Νιώστε σαν πραγματικός μονομάχος στο Κολοσσαίο ή περπατήστε στη Ρωμαϊκή Αγορά, εκεί που πριν από χιλιάδες χρόνια περπατούσαν οι πολίτες της Αρχαίας Ρώμης. Περάστε από την Αππία οδό, κατά μήκος της οποίας σταυρώθηκαν 6000 σκλάβοι και αφέθηκαν εκεί αρκετά χρόνια, για παραδειγματισμό. Σε κάθε γωνιά της πανέμορφης πόλης υπάρχουν μνημεία που θα σας φέρουν μνήμες από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.