Μνημεία χαμένων πολιτισμών

2021-02-03

Αρκετοί ήταν οι αρχαίοι πολιτισμοί που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στον πλανήτη, αλλά με το πέρασμα των αιώνων, είτε άρχισαν σιγά-σιγά να παρακμάζουν, είτε χάθηκαν από φυσικές καταστροφές. Μνημεία όμως αυτών των πολιτισμών υπάρχουν ακόμα και σήμερα και είναι το ίδιο εντυπωσιακά, όπως την εποχή που άκμασαν.

Μινωικός Πολιτισμός - Κνωσός

Ο προϊστορικός πολιτισμός της Κρήτης, ο οποίος ονομάστηκε Μινωικός από τον αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς, προς τιμήν του μυθικού βασιλιά Μίνωα, άκμασε την εποχή του χαλκού (3000 π.Χ. - 1000 π.Χ.). Σημαντικά γεγονότα της περιόδου ήταν η κατασκευή των ανακτόρων της Κνωσού, η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και η καταστροφή της Κνωσού. Μυστήριο παραμένει ακόμα και σήμερα η αιτία της καταστροφής του Μινωικού πολιτισμού. Η Κνωσός ήταν πρωτεύουσα του Μινωικού πολιτισμού και παλάτι του βασιλιά Μίνωα. Ο Αρχαιολογικός χώρος των Ανακτόρων της Κνωσού βρίσκεται νότια της πόλης του Ηρακλείου.

Μυκηναϊκός Πολιτισμός - Μυκήνες

Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός άκμασε στην ύστερη εποχή του χαλκού (1600 π.Χ. - 1100 π.Χ.), κυρίως σε περιοχές την νότιας και κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως είχε εξαπλωθεί σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο. Κάποιες θεωρίες μάλιστα αναφέρουν πως οι Μυκηναίοι έφτασαν στο νησί της Κρήτη και λεηλάτησαν τους ήδη πληγωμένους Μινωίτες. Η Ακρόπολη των Μυκηνών βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, στο νομό Αργολίδας. Η ανακάλυψη του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών έγινε από τον Ερρίκο Σλήμαν.

Πολιτισμός των Ίνκας - Μάτσου Πίτσου

Οι Ίνκας ήταν πολιτισμός που κυριάρχησε στην Νότια Αμερική κατά την προκολομβιανή εποχή. Χρονολογικά οι Ίνκας άκμασαν από περίπου από το 1430 μ.Χ. έως τα μέσα του 16ου αιώνα, όταν κατακτήθηκαν από τους Ισπανούς "κονκισταδόρες". Η αυτοκρατορία των Ίνκας με πρωτεύουσα το Κούσκο του Περού, εκτεινόταν από τον Ισημερινό μέχρι τη Χιλή και μετρούσε πάνω από 200 έθνη. Η Χαμένη πόλη των Ίνκας, το Μάτσου Πίτσου, που στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει "Αρχαίο Βουνό" ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ το 1911. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το Κούσκο, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 2700 μέτρων.

Πολιτισμός των Μάγια - Τσιτσέν Ιτζά

Οι Μάγια ήταν λαός της Κεντρικής Αμερικής και ο πολιτισμός τους καταλάμβανε μια έκταση από το Μεξικό μέχρι τη Γουατεμάλα και το Μπελίζ. Ο πολιτισμός των Μάγια ξεκινά πριν το 2000 π.Χ. όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόκειται για τον πιο λαμπρό πολιτισμό του δυτικού ημισφαιρίου και από τους σημαντικότερους της παγκόσμιας ιστορίας. Οι λόγοι της εξαφάνισης τους παραμένουν άγνωστοι. Το Τσιτσέν Ιτζά, η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Μάγια, όπου στη γλώσσα τους σημαίνει «στο στόμα του φρεατίου του Ιτζά», βρίσκεται στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό.

Πολιτισμός των Αρχαίων Αιγυπτίων - Αρχαία μνημεία της Γκίζας

Ο αρχαίος Αιγυπτιακός πολιτισμός υπήρξε ένας από τους αρχαιότερους και πιο προηγμένους στην ανθρώπινη ιστορία. Αναπτύχθηκε κυρίως κατά μήκος του Νείλου ποταμού και άκμασε για περίπου 3000 χρόνια. Στη περιοχή της Γκίζας, σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από την Μέμφιδα, που αποτελούσε την πρωτεύουσα των αρχαίων Αιγυπτίων, βρίσκονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία του κόσμου, όπως η Νεκρόπολη, η Μεγάλη Σφίγγα και οι Πυραμίδες της Γκίζας.

Πολιτισμός των Χετταιών - Χαττούσα

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς είναι αυτός των Χετταιών, ο οποίος άκμασε περίπου τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., στη Μικρά Ασία και την Εγγύς Ανατολή. Η αυτοκρατορία των Χετταιών κατέρρευσε ξαφνικά γύρω στο 1200 π.Χ., με τα αίτια να παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα. Μια τυχαία ανακάλυψη από τον Γουίλιαμ Ράιτ το 1884, έφερε στο φως τον μέχρι τότε άγνωστο πολιτισμό των Χετταιών, ενώ το 1906 ο Γερμανός αρχαιολόγος Χούγκο Βίνκλερ ξεκίνησε ανασκαφές στην Χαττούσα. η οποία αποτελούσε την πρωτεύουσα των Χετταιών μέχρι και την πτώση τους. O αρχαιολογικός χώρος της Χαττούσα βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Άγκυρας, κοντά στο χωριό Boğazkale της Τουρκίας.

Πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού - Μοχέντζο Ντάρο

Πριν από περίπου 5000 χρόνια στις περιοχές της βορειοδυτικής Ινδίας και του Πακιστάν, υπήρξε ένας πολύ μεγάλος και σημαντικός πολιτισμός. Είχε αναπτυχθεί κυρίως κατά μήκος του ποταμού Ινδού και γι'αυτό το λόγο ονομάστηκε πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι ο πολιτισμός αυτός άκμασε για 700 περίπου χρόνια απολύτως ειρηνικά, δημιουργώντας μια κοινωνία χωρίς ταξικές διαφορές. Εμφανίστηκε περίπου το 2600 π.Χ. και εξαφανίστηκε εντελώς ξαφνικά γύρω στο 1900 π.Χ.. Η μεγαλύτερη αρχαία πόλη του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού είναι το Μοχέντζο Ντάρο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1920 από τον Τζον Μάρσαλ στην Επαρχία Σινδ του Πακιστάν.

Πολιτισμός των Αχαιμενιδών - Περσέπολη

Η δυναστεία των Αχαιμενιδών ήταν η πρώτη σειρά Περσών ηγεμόνων, η οποία χρονολογείται από το 650 π.Χ.. Οι Αχαιμενίδες ήταν εξαιρετικοί τεχνίτες και έμπειροι πολεμιστές. Η κοινωνία των Περσών ήταν χωρισμένη σε τρεις τάξεις, τους πολεμιστές ή ευγενείς, τους ιερείς και τους αγρότες. Λόγω της μεγάλης έκτασης της αυτοκρατορίας, η οποία έφτανε από το Ιράν μέχρι την Αίγυπτο και τη Θράκη, ο πολιτισμός των Αχαιμενιδών ήταν επηρεασμένος από τις κοινωνικές και πολιτισμικές παραδόσεις των λαών που είχαν κατακτήσει. Το τέλος των Αχαιμενιδών ήρθε μετά από την επέλαση του Μέγα Αλέξανδρου, ο οποίος πραγματικά σάρωσε την Περσική αυτοκρατορία. Η Περσέπολη ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται από τον Δαρείο το 520 π.Χ.. Ο αρχαιολογικός χώρος της Περσέπολης βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη Σιράζ του Ιράν.