«Τα πιο όμορφα ταξίδια μου δεν τα έχω πραγματοποιήσει ακόμα»

2019-03-28

Επιστρέφοντας από κάθε ταξίδι, το μυαλό και η καρδιά μου είναι γεμάτα από εικόνες μαγικές, στιγμές ξεχωριστές, γεύσεις και μυρωδιές εκπληκτικές. Νιώθω ότι επισκέφτηκα και γνώρισα έναν τόπο μαγικό, μια χώρα πανέμορφη, ίσως την πιο όμορφη μέχρι εκείνη τη στιγμή. 

Περνώντας οι μέρες και αποστασιοποιημένος πια από το ταξίδι, το πρώτο πράγμα που έρχεται κατευθείαν στο μυαλό μου είναι το υπέροχο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, «Η πιο όμορφη θάλασσα».

Και έτσι, παραφράζοντας το, αρχίζω να σχεδιάζω το επόμενο ταξίδι μου, με μοναδικό κριτήριο ότι «το πιο όμορφο ταξίδι μου δεν το έχω πραγματοποιήσει ακόμα». Κάθε φορά που ξεκινάω την προετοιμασία για το επόμενο ταξίδι νοιώθω σαν να είναι το πρώτο μου. Έχω επιλέξει να είμαι περιηγητής, για αυτό τον λόγο σχεδιάζω, προγραμματίζω και οργανώνω μόνος μου το κάθε ταξίδι. Μαθαίνω για την χώρα και τον λαό που θα επισκεφτώ. Διαβάζω την ιστορία της και όταν φτάνω στον προορισμό μου επιδιώκω πάντα να έρχομαι σε επαφή και να μιλάω με τους ντόπιους. Θέλω να προσεγγίζω τους ανθρώπους και να μάθω για την χώρα τους, για τον πολιτισμό τους, για τις συνήθειες και τα έθιμά τους.

Κάθε χώρα, κάθε πόλη που επισκέπτομαι είναι για μένα μοναδική. Ταξιδεύω πάντα χωρίς να κουβαλάω τις προκαταλήψεις μου ή τα κάθε είδους σχόλια ή κριτικές που έχω ακούσει ή διαβάσει, γιατί θέλω να ζήσω τις λίγες ή τις περισσότερες μέρες σε κάθε τόπο που βρίσκομαι προσπαθώντας να καταλάβω την νοοτροπία των ντόπιων, την ιστορία της χώρας αποσυνδέοντας την από τα δικά μου πρότυπα.

«Η πιο όμορφη θάλασσα» ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, μετάφραση Γ. Ρίτσος.