Γεύσεις 

Η κουζίνα της Μάλτας είναι επηρεασμένη από τους πολλούς πολιτισμούς που πέρασαν από τη χώρα ανά τους αιώνες. Έχει αποκτήσει όμως τη δική της ταυτότητα με γεύσεις που ξεχωρίζουν και αφήνουν στους επισκέπτες έντονες γευστικές αναμνήσεις. Πιάτα με κύρια συστατικά το ψάρι και το κουνέλι κυριαρχούν στην Μαλτέζικη κουζίνα και σνακ όπως τα pastizzi και τα qassatat είναι εξαιρετικές επιλογές για να δαμάσετε την πείνα σας κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων σας στα διάφορα μέρη του νησιού.

Fenkata

Ίσως το πιο παραδοσιακό πιάτο της Μάλτας, με κύριο συστατικό το κουνέλι. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο πιάτα. Το ένα είναι μακαρόνια που ρίχτηκαν στη σάλτσα του κουνελιού, με κρασί και βότανα, ενώ το άλλο είναι το ίδιο το κουνέλι μαγειρεμένο στη σάλτσα και σερβιρισμένο με αρακά και πατάτες. 

Pastizzi & Qassatat

Τα pastizzi είναι το εθνικό σνακ της Μάλτας. Πρόκειται για μικρά αλμυρά πιτάκια, γεμισμένα κυρίως με τυρί ρικότα ή πουρέ αρακά. Μπορείτε να το βρείτε σε όλη τη χώρα και να το φάτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ένα pastizzi κοστίζει περίπου 30-50 λεπτά. Πέρα όμως από τα pastizzi, υπάρχουν και τα επίσης παραδοσιακά qassatat, όπου πρόκειται για πιτάκια με στρογγυλό σχήμα και ελαφριά ζύμη. Η γέμιση και στα qassatat είναι ίδια με τα pastizzi. Βέβαια και τα δυο σνακ υπάρχει πιθανότητα να τα βρείτε και σε διάφορες άλλες γεύσεις.        

Ftira 

Η ftira είναι είδος ψωμιού που μοιάζει με την ιταλική ciabatta, έχει στρογγυλό σχήμα με τρύπα στη μέση. Τρώγεται κυρίως σαν σάντουιτς αποτελούμενο από μεσογειακά υλικά. Μια παραλλαγή της ftira είναι η Gozitan ftira, που θα τη βρείτε κυρίως στο νησί του Gozo και μοιάζει με πίτσα. Υλικά όπως πατάτες, αντσούγιες, κρεμμύδια, ντομάτα και κάπαρη χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας Gozitan ftira.

This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Author: Chattacha

Άλλες γεύσεις της Μάλτας που πρέπει να γευτείτε είναι το παραδοσιακό τυρί Ġbejniet παρασκευασμένο από κατσικίσιο γάλα, πίτα με ψάρι Lampuki και Timpana, πιάτο  που μοιάζει με το δικό μας παστίτσιο. Η μαλτέζικη κουζίνα διαθέτει ποικιλία από σούπες, μεταξύ των οποίων σούπα λαχανικών και η παραδοσιακή "σούπα της χήρας" (soppa tal-armla). Για επιδόρπιο μπορείτε να γευτείτε τα εξαιρετικά (ιταλικής καταγωγής) Kannoli καθώς και τα Qagħaq tal-għasel (Honey Rings), που θα βρείτε σε αρκετά σημεία στη χώρα, αν και το Caffe Cordina στη Βαλέτα είναι ίσως το καλύτερο μέρος να τα δοκιμάσετε.