Αγορές

Στη Μάλτα αξίζει να αγοράσετε αρκετά χειροτεχνήματα από κοσμήματα μέχρι αντικείμενα από φυσητό γυαλί, και από δαντέλες μέχρι μάλλινα πουλόβερ και χαλιά από το Γκότζο.

Προϊόντα από φυσητό γυαλί

Αξίζει να επισκεφθείτε, αν έχετε τη δυνατότητα, κάποιο εργοστάσιο το οποίο κατασκευάζει προϊόντα φυσητού γυαλιού, ώστε να παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής αυτών των μοναδικών χειροτεχνημάτων. Αν πάλι δεν καταφέρετε να πάτε σε κάποιο εργαστήριο, μπορείτε να βρείτε προϊόντα φυσητού γυαλιού και σε καταστήματα στη Βαλέτα, αν θελήσετε να αγοράσετε είτε για εσάς, είτε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Εξαιρετική επιλογή είναι και το εργοστάσιο Valletta Glass που βρίσκεται στο χωριό Ta' Qali (https://vallettaglass.com/)

Κοσμήματα τύπου Φιλιγκράν 

Αν θελήσετε να αγοράσετε κάτι εξαιρετικά ιδιαίτερο από τη Μάλτα, τότε τα κοσμήματα φιλιγκράν είναι πραγματικά αυτό που ψάχνεται. Μέρος της παράδοσης των Μαλτέζων αποτελεί η τεχνική κατασκευής κοσμημάτων τέτοιου τύπου. Πρόκειται για κοσμήματα κατασκευασμένα από χρυσό ή ασήμι δουλεμένα με χειροποίητο τρόπο. Η αξία του κοσμήματος έχει να κάνει κυρίως με την τεχνική που παρασκευάζεται και όχι τόσο με το υλικό που χρησιμοποιείται. Όσο πιο περίπλοκο και διακοσμημένο είναι το σχέδιο, τόσο πιο πολύτιμο είναι το αντικείμενο. Μπορείτε να βρείτε κοσμήματα τύπου φιλιγκράν σχεδόν σε όλα τα κοσμηματοπωλεία του νησιού. 

Μαλτέζικη δαντέλα

Η δημιουργία της δαντέλας είναι μια από τις πιο πολύτιμες παραδόσεις της Μάλτας. Τα παλιά χρόνια, τη δαντέλα την χρησιμοποιούσαν ως αξεσουάρ μόδας, ώστε να διακοσμήσουν τα ρούχα των ευγενών. Όπως και σε πολλά άλλα χειροτεχνήματα το μοτίβο του Σταυρού της Μάλτας αποτυπώθηκε και στις δαντέλες. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Ta' Qali crafts village, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία κατασκευής δαντελένιων προϊόντων, αλλά και των υπολοίπων παραδοσιακών χειροτεχνημάτων.