Αξιοθέατα

Παρά το μέγεθος της, η Μάλτα διαθέτει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος. Πανέμορφες πόλεις, υπέροχες παραλίες, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους και νεολιθικά μνημεία σας περιμένουν να τα επισκεφθείτε και να ζήσετε μοναδικές εμπειρίες. 

Βαλέτα

Μια πόλη που πήρε το όνομα της από τον Μεγάλο Μάγιστρο Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ και συγκαταλέγεται από το 1980 στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, σίγουρα έχει πολλά πράγματα να προσφέρει στον επισκέπτη. Η πόλη συνδυάζει τον Μπαρόκ ρυθμό με Αναγεννησιακά, Νεοκλασικά και Σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Οι ιππότες που εγκαταστάθηκαν στο νησί, μετά τη φυγή τους από τη Ρόδο, έχουν αφήσει και εδώ ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου, ο καθεδρικός ναός Αγίου Ιωάννη, το φρούριο st Elmo είναι μερικά από τα βασικά σημεία της πόλης. Μπορείτε να ξεκινήσετε την βόλτα σας στη πόλη από την πύλη της Βαλέτας και να περπατήσετε κατά μήκος της οδού Δημοκρατίας και των γύρω δρόμων για να θαυμάσετε τη σπουδαία αρχιτεκτονική της. Εξαιρετικό σημείο για τους απανταχού ρομαντικούς αποτελεί το πάρκο Μπαράκα, όπου προσφέρει υπέροχη θέα της Vittoriosa.

Η είσοδος για το παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου κοστίζει 10 €. 

Η είσοδος για το φρούριο st Elmo κοστίζει 10 €. 

Γκότζο 

Για να φτάσετε στο δεύτερο νησί της Μάλτας, το Γκότσο, θα χρειαστεί να πάρετε το φέρι μπόουτ από το λιμάνι της Cirkewwa, που βρίσκεται στη βόρεια άκρη του νησιού της Μάλτας. Στο πανέμορφο αυτό νησί, το οποίο είναι πιο πράσινο και αρκετά πιο ήσυχο από την Μάλτα, θα συναντήσετε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας καθώς και σημαντικά μνημεία. 

Επιβάλλεται να περάσετε από την γραφική πρωτεύουσα του νησιού, τη Victoria, κατά τη διάρκεια της επίσκεψη σας στο Γκότσο. Όπως και σε όλοι τη χώρα, έτσι και εδώ, οι Μαυριτανοί έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους στην αρχιτεκτονική της πόλης. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην Ακρόπολη της πρωτεύουσας, τη Citadella, μια μικρή οχυρωμένη πόλη, που θα σας ταξιδέψει σε χρόνους περασμένους και θα σας γοητεύσει με την υπέροχη θέα που προσφέρει απλόχερα.

Η είσοδος στην Citadella κοστίζει 5 €. 

Στο κέντρο σχεδόν του νησιού θα βρείτε τους ναούς Ġgantija, οι οποίοι κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 5500 χρόνια και είναι παλαιότεροι και από τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Πρόκειται για το δεύτερο αρχαιότερο θρησκευτικό κατασκεύασμα στον κόσμο μετά από το Göbekli Tepe της Τουρκίας.

Το εισιτήριο για τους ναούς Ġgantija κοστίζει 9 € (με το εισιτήριο μπορείτε να επισκεφθείτε και το Ta' Kola Windmill).

Στη δυτική πλευρά του Γκότσο, στη περιοχή Dwejra, βρίσκεται η εξαιρετική τοποθεσία που βρισκόταν το πασίγνωστο Γαλάζιο παράθυρο, το οποίο κατέρρευσε το 2017. Μια τοποθεσία ιδιαίτερα αγαπητή σε όσους αγαπάνε τις καταδύσεις και το snorkeling. Αν σας αρέσουν τα όμορφα φυσικά τοπία τότε σε όλη την ακτογραμμή του νησιού θα βρείτε σημεία που θα σας αφήσουν άφωνος, όπως οι γκρεμοί Ta' Ċenċ και Sanap, το Wied il-L-Għasri και η σπηλιά της Καλυψώς (Tal-Mixta Cave) με την εκπληκτική θέα. Αν έχετε χρόνο περάστε από την την περιοχή Gharb για να δείτε την όμορφη Βασιλική Ta Pinu, η οποία θεωρείται από τους ντόπιους θαυματουργή.

Κομίνο

Το Κομίνο είναι το τρίτο σε μέγεθος και πληθυσμό κατοικήσιμο νησί της χώρας. Η Γαλάζια λίμνη είναι το πιο γνωστό μέρος του νησιού και ο λόγος που οι τουρίστες συρρέουν κατά εκατοντάδες. Αν βρεθείτε στο Κομίνο εκτός υψηλής περιόδου, τότε σίγουρα θα απολαύσετε ίσως το καλύτερο μπάνιο της ζωής σας, στα καταγάλανα νερά αυτού του μεσογειακού παραδείσου. Παρά το μικρό του μέγεθος το νησί προσφέρει αρκετές δραστηριότητες όπως καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, πεζοπορία και ποδηλασία. Η διάρκεια του ταξιδιού από το λιμάνι της Cirkewwa μέχρι το Κομίνο διαρκεί 20 λεπτά. 

Μεδίνα και Ραμπάτ

Δυο πόλεις που κάποτε ήταν μία, μέχρι τη στιγμή που ο Άραβες έχτισαν τα τείχη γύρω από την Μεδίνα. Η αρχαία πρωτεύουσα της Μάλτα, η Μεδίνα, θεωρείται ότι είναι η  πιο όμορφη πόλη της Μάλτας. Πλήθη τουριστών επισκέπτονται την "Σιωπηρή πόλη", όπως είναι γνωστή η Μεδίνα, γεμίζει από τουρίστες κατά τη διάρκεια της μέρας και μια βόλτα στην πόλη, είναι πραγματικά ένα ταξίδι στο χρόνο. Περπατήστε στο κεντρικό δρόμο Triq Villegaignon για να θαυμάσετε όμορφα παλάτια που την πλαισιώνουν. Επισκεφθείτε το όμορφο μπαρόκ ναό του Αγίου Παύλου καθώς και το Palazzo Vilhena

Έξω από τα τείχη βρίσκεται η Ραμπάτ γνωστή κυρίως για τα θρησκευτικά μνημεία της. Αξίζει να δείτε την εκκλησία και σπηλιά του Αγίου Παύλου, καθώς και τις κατακόμβες του Αγίου Παύλου και της Αγίας Αγκάθας. Μια γεύση από το ρωμαϊκό παρελθόν της Μάλτας, μπορείτε να πάρετε αν  περάσετε από το Domus Romana, για να δείτε τα ερείπια ενός ρωμαϊκού παλατιού αλλά και το μουσείο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξαιρετικά μωσαϊκά και τοιχογραφίες από την εποχή εκείνη. 

Υπόγειο Hal-Saflieni

Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της Μάλτας, το οποίο κατασκευάστηκε κατά την νεολιθική εποχή. Στην ουσία είναι μια τεράστια υπόγεια νεκρόπολη, αφού στο σημείο βρέθηκαν θαμμένοι πάνω από 7000 άνθρωποι. Το "υπόγειο" άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό το 1908 και χιλιάδες άνθρωποι το επισκέφτηκαν στη διάρκεια των χρόνων, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το μικροκλίμα και να φθαρούν οι μοναδικές κόκκινες ωχρές ζωγραφιές. Για το λόγο αυτό το μνημείο έκλεισε για συντήρηση αρκετά χρόνια. Μετά τις εργασίες, στο "υπόγειο" λειτουργεί σύστημα που διατηρεί τη θερμοκρασία και την υγρασία σε συγκεκριμένα επίπεδα, ενώ οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τους 80 ανά μέρα. 

Το εισιτήριο κοστίζει 35 € και θα πρέπει να κλείσετε αρκετές μέρες πριν, αν θέλετε να επισκεφθείτε το χώρο (για εισιτήρια πατήστε εδώ)    

Πέρα όμως από τα παραπάνω σημεία, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και αρκετά ακόμη σημεία στη χώρα, όπως το Blue Grotto, ένα φυσικό τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, το πανέμορφο ψαροχώρι Marsaxlokk, το Palazzo Parisio στο Naxxar, οι αρχαίοι ναοί από μαλακό ασβεστόλιθο Hagar Qim και Mnajdra. Τα μικρά παιδιά και όχι μόνο θα περάσουν αξέχαστες στιγμές στο χωριό του Ποπάυ και στο θαλάσσιο πάρκο Mediterraneo.