Γεύσεις 

Η Πορτογαλία είναι μια χώρα που θα μαγέψει όχι μόνο τα μάτια σας αλλά και τον ουρανίσκο σας. Θα γευτείτε ιδιαίτερες θαλασσινές συνταγές, υπέροχα γλυκά, μοναδικά κρασιά και λικέρ, που σίγουρα θα θυμάστε για αρκετό καιρό.   

Pastel de nata

Είναι το εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας και σημαίνει "γλυκό με κρέμα", ακριβώς δηλαδή αυτό που είναι. Πρόκειται για μικρά ταρτάκια με φύλλο σφολιάτας, γεμισμένα με κρέμα, τα οποία θα τα βρείτε παντού. Τα πιο διάσημα και κατά πολλούς τα γευστικότερα, θα τα βρείτε στο  Pastéis de Belém αρκετά κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου στη Λισαβόνα. Υπάρχουν όμως αρκετά καταστήματα, στα οποία θα βρείτε εξαιρετικά pastel de nata σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας και αν βρεθείτε. 

Κρασί Port (Porto)

Δε γίνεται να βρεθείτε στη Πορτογαλία και να μην γευθείτε το κρασί του Πόρτο. Πρόκειται για ένα προϊόν σήμα κατατεθέν της χώρας. Είναι ο πιο δημοφιλής ενισχυμένος οίνος ο οποίος παράγεται από σταφύλια της κοιλάδας Douro και αποθηκεύεται μέχρι την ωρίμανση του στη Vila Nova de Gaia, νότια του Πόρτο. 

Τα είδη του Πόρτο:

  • Ruby
  • White
  • Tawny
  • LBV
  • Vintage
  • Colheita 

Ginja 

Το Ginja είναι το αγαπημένο λικέρ πολλών Πορτογάλων, το οποίο παρασκευάζεται από βύσσινα που εγχέονται σε αλκοόλη μαζί με ζάχαρη και μερικά ακόμη συστατικά. Σε αρκετά μέρη της Πορτογαλίας, αλλά κυρίως στη Λισαβόνα, την Alcobaça και το Óbidos υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί του παραδοσιακού λικέρ. Σερβίρεται σε μικρό ποτήρι (σφηνάκι) μαζί με ένα ολόκληρο βύσσινο, ενώ στο μεσαιωνικό χωριό Óbidos, το σερβίρουν σε μικρό φλιτζάνι σοκολάτας. To Ginja of Obidos είναι αναγνωρισμένο ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Μπακαλιάρος

Αν βρεθείτε στην Πορτογαλία αποκλείεται να μην φάτε μπακαλιάρο. Θα τον βρείτε παντού και σε αρκετές παραλλαγές. Αξίζει να δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες κροκέτες μπακαλιάρου είτε σκέτες, είτε γεμισμένες με τυρί. Εξαιρετική επιλογή είναι και η σαλάτα μπακαλιάρου με ρεβίθια, καθώς και ο ψητός μπακαλιάρος. Όποια παραλλαγή και αν επιλέξετε σίγουρα θα μείνετε ικανοποιημένοι. 

Caldo verde 

Πρόκειται για χορτόσουπα η οποία παρασκευάζεται από λάχανο ή λαχανίδες, πατάτες, κρεμμύδια. Σερβίρεται ζεστή και είναι ιδιαίτερα θρεπτική και δυναμωτική. Δοκιμάστε τη και με την προσθήκη τσορίθο (Chouriço), παστού χοιρινού (Linguiça) ή φασολιών. Η παραδοσιακή αυτή σούπα σερβίρετε σε γιορτές, γάμους και άλλες ειδικές περιστάσεις.