Εκδρομές

Σε κοντινή απόσταση με τη Ρόδο βρίσκονται αρκετά νησιά των Δωδεκανήσων, όμως ιδανικότεροι προορισμοί για μονοήμερη εκδρομή είναι η Σύμη και η Χάλκη, λόγω των συχνών δρομολογίων και της κοντινής απόστασης. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε και την Μαρμαρίδα στα παράλια της Τουρκίας.

Σύμη

Σύμη
Σύμη

Η μικρή αρχόντισσα των Δωδεκανήσων, η Σύμη, είναι ένα μέρος με ιδιαίτερη γραφικότητα αλλά και ένα μέρος για να χαλαρώσετε και να ξεφύγετε για λίγο από την πολύβουη Ρόδο. Φτάνοντας στο νησί θα δείτε τα πανέμορφα πολύχρωμα αρχοντικά σπίτια. Περπατήστε καταμήκος του λιμανιού και θαυμάστε τον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου του 1838, το Τελωνείο, το πέτρινο γεφύρι, το άγαλμα του μικρού ψαρά και το ρολόι του 1881. Ανεβείτε τα πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν από το Γιαλό στο Χωριό για να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια του και καταλήξτε στο κάστρο, όπου θα μαγευτείτε από την μοναδική θέα στο Αιγαίο. Στο νότιο άκρο της Σύμης, στον Πανορμίτη βρίσκεται η Ιερά Μονή του Πανορμίτη, γνωστή για την θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Το νησί διαθέτει όμορφες παραλίες για να δροσιστείτε (Αγία Μαρίνα, Νανού, Φωκοσπηλιάγια, Μαραθούντα, Πέδι κ.α.) αλλά μία είναι εκείνη που κλέβει την παράσταση, και δεν είναι άλλη από την παραλία του Αϊ-Γιώργη Δυσάλωνα (προσβάσιμη μόνο με καΐκι). Όσον αφορά το φαγητό επιβάλλεται να δοκιμάσετε το φημισμένο συμιακό γαριδάκι.

Καθημερινά δρομολόγια συνδέουν τη Ρόδο με τη Σύμη. Με το καταμαράν θα φτάσετε στο λιμάνι της Σύμης σε 50 λεπτά, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε να φτάσετε στη Σύμη με ενδιάμεση στάση στον Πανορμίτη (για πληροφορίες δρομολογίων πατήστε εδώ). 

Χάλκη

Η Χάλκη είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε στιγμές πραγματικής ηρεμίας. Φτάνοντας στο λιμάνι της Χάλκης θα αντικρίσετε το πανέμορφο οικισμό, που οι αυλές των σπιτιών κυριολεκτικά γλύφουν τη θάλασσα. Στον Εμπορειό αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου αλλά και τον πύργο του ρολογιού. Επισκεφθείτε το Χωριό, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού και ανεβείτε στο Μεσαιωνικό κάστρο των ιπποτών για να απολαύσετε την υπέροχη θέα. Για τις βουτιές σας επιλέξτε τον Πόνταμο, μια παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά, η οποία βρίσκεται 10 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε τις πιο απομακρυσμένες παραλίες (Φτενάγια, Γιάλι, Κάνια) ή ακόμα και της πανέμορφες παραλίες που προσεγγίζονται μόνο με καΐκι (Τραχειά, Αρέτα).

Για να φτάσετε μπορείτε να πάρετε το καΐκι από την Κάμειρο Σκάλα, όπου το ταξίδι διαρκεί περίπου 1:15 ή να επιλέξετε το καταμαράν από το λιμάνι της Ρόδου, το οποίο χρειάζεται 2 ώρες για να προσεγγίσει το λιμάνι της Χάλκης.

Τουρκία

Από τη Ρόδο μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη Μαρμαρίδα αλλά και τη Φετίγιε της Τουρκίας. Στην όμορφη τουρκική ριβιέρα θα βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα μέρη να επισκεφθείτε όπως η παραλία Ολουντενίζ, οι περίτεχνοι τάφοι της Λυκίας στο Dalyan και η κοιλάδα των πεταλούδων

Από το λιμάνι της Ρόδου το ταξίδι για Μαρμαρίδα διαρκεί 1:00 ώρα, ενώ για Φετίγιε 1:30.