Γενικά

Ο Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο μεγαλύτερο της Ελλάδας, με έκταση 1.400,684 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και απέχει 239 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Ρόδου. Αρκετές είναι οι ονομασίες που από την αρχαιότητα έχουν δοθεί στο νησί, σχετιζόμενες με τη βλάστηση, το σχήμα αλλά και πολλές ακόμα ιδιότητες του νησιού. Στις μέρες μας η Ρόδος αποκαλείται και νησί του ήλιου, νησί των ιπποτών ή σμαραγδένιο νησί.

Η Ρόδος κατοικείται από την Νεολιθική εποχή, με αρχαιότερες πόλεις την Ιαλυσό, την Κάμειρο και την Λίνδο. Κατά τη περίοδο της ακμής της Ρόδου άνθισε το θαλάσσιο εμπόριο, το οποίο κράτησε δυνατό το νησί για αρκετούς αιώνες. Κατά την ίδια περίοδο εξαιρετικοί τεχνίτες υπήρξαν στο νησί με κορυφαίο τον γλύπτη Χάρη από την Λίνδο, ο οποίος κατασκεύασε τον περίφημο Κολοσσό της Ρόδου το 282 π.Χ., άγαλμα το οποίο αποτελούσε ένα από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. 

Το 1309 το νησί πουλήθηκε στο τάγμα των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Οι ιππότες που κυριάρχησαν στη Μεσόγειο για αρκετά χρόνια, δημιούργησαν στο νησί την πανέμορφη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία το 1988 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το διωγμό των ιπποτών, τη Ρόδο εξουσίασαν οι Οθωμανοί και μετέπειτα οι Ιταλοί, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 40 όπου εντάχθηκε οριστικά στην Ελλάδα.

Μπορείτε να φτάσετε στο νησί είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς. Συχνά δρομολόγια συνδέουν το λιμάνι του Πειραιά με αυτό της Ρόδου, ενώ αρκετές είναι και οι συνδέσεις με τα γύρω νησιά, αλλά και τα παράλια της Τουρκίας. Καθημερινά εκτελούνται πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πτήσεις τσάρτερ συνδέουν τη Ρόδο με πολλούς προορισμούς του εξωτερικού.