Αξιοθέατα

Τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στο πανέμορφο νησί της Ρόδου είναι αμέτρητα. Στο πέρασμα των αιώνων από τον τόπο τούτο έχουν περάσει αρκετοί και διαφορετικοί κατακτητές και ο καθένας έχει αφήσει το δικό του πολιτιστικό σημάδι στο νησί. Στην ενότητα αυτή θα σας αναφέρω μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία που υπάρχουν στο νησί του Ήλιου.

Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Μια από τις ομορφότερες Μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου είναι αυτή της Ρόδου, η οποία παραμένει ζωντανή και κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από αρκετά μέρη της υφηλίου. Η Παλιά Πόλη περιστοιχίζετε από τείχη μήκους 5 χιλιομέτρων, πλάτους 12 μέτρων και διαθέτουν πυργίσκους, επάλξεις, τάφρο καθώς και 11 πύλες εισόδου. Διασχίστε την πανέμορφη Οδό των Ιπποτών για να φτάσετε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το οποίο αποτελεί ένα μνημείο μοναδικό για το νησί αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο το οποίο στεγάζεται στο κτίριο που κάποτε ήταν το Νοσοκομείο των Ιπποτών. Η Μεσαιωνική Τάφρος με συνολικό μήκος 2300 μέτρων είναι εξαιρετική επιλογή για έναν ήσυχο περίπατο, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η καρδιά της Παλιάς Πόλης είναι η πλατεία Ιπποκράτους, όπου θα βρείτε  αρκετές ταβέρνες, καφετέριες αλλά και την Καστελλανία, το πανέμορφο πέτρινο κτίριο που κάποτε αποτελούσε το Εμποροδικείο των Ιπποτών. 

Νέα πόλη της Ρόδου

Αν νομίζετε πως εκτός από τη Μεσαιωνική Πόλη η πρωτεύουσα της Ρόδου δεν έχει κάτι άλλο να σας προσφέρει, κάνετε μεγάλο λάθος, καθώς η νέα πόλη διαθέτει μερικά από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού. Περπατήστε στο γραφικό Μανδράκι, το σημείο όπου κάποτε ο μύθος λέει πως βρισκόταν ο περίφημος Κολοσσός και δείτε τα πασίγνωστα αγάλματα των ελαφιών, το φρούριο του Αγίου Νικολάου καθώς και την Εκκλησία του Ευαγγελισμού. Λίγο πιο μακριά στο βορειότερο σημείο της πόλης αλλά και του νησιού βρίσκεται το Ενυδρείο της Ρόδου, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα θαλάσσιων ερευνών στην Ελλάδα. Ανεβείτε στον λόφο του Μόντε Σμιθ για να επισκεφθείτε την Ακρόπολη της Ρόδου, το Αρχαίο Στάδιο, αλλά και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα. Ένα ακόμη πανέμορφο σημείο της πόλης είναι το πάρκο του Ροδινίου με τα ρυάκια, τις γεφυρούλες, τα μονοπάτια και την υπέροχη βλάστηση. 

Λίνδος

Το αντίπαλο δέος της πόλης της Ρόδου, η πόλη της Λίνδου βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου, όπου σήμερα αποτελεί έναν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό. Η πόλη με τα υπέροχα σοκάκια της, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά κάτω από την Αρχαία Ακρόπολη, μνημείο το οποίο βρίσκεται στα κορυφαία όλης της χώρας σε επισκεψιμότητα. Για να ανεβείτε υπάρχουν δύο τρόποι, είτε με τα πόδια, είτε να νοικιάζοντας ένα γαϊδουράκι ώστε να γλιτώσετε την κούραση, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες με τον έντονο ήλιο. Στην Ακρόπολη, εκτός από τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, μπορείτε να απολαύσετε την μαγευτική θέα στο Αιγαίο.

Πηγές Καλλιθέας

Περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Ρόδου θα βρείτε τις πηγές της Καλλιθέας, ένα από τα πιο γνωστά μέρη του νησιού. Το μέρος ανακαινίστηκε πλήρως το 2007. Στον χώρο των πηγών θα δείτε την Κρήνη, την μεγάλη Ροτόντα όπου ο θόλος της φτάνει τα 14 μέτρα ύψος, τον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο με το βοτσαλωτό δάπεδο, τα παρτέρια, και τις εντυπωσιακές καμάρες. Εντός των πηγών υπάρχει και οργανωμένη παραλία όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας με όλες τις ανέσεις και να εξερευνήσετε τον υπέροχο βυθό του κόλπου της Καλλιθέας. 

Λόφος Φιλερήμου  

Ο λόφος της Φιλερήμου βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Οι ιππότες όταν ήρθαν στο νησί έχτισαν στον λόφο το Μοναστήρι της Παναγίας της Φιλερήμου, όπου δεσπόζει δίπλα στα απομεινάρια της Αρχαίας Ακρόπολης της Ιαλυσού. Πέρα όμως από το πανέμορφο μοναστήρι, στο λόφο αξίζει να περπατήσετε το "δρόμο του μαρτυρίου" με τα 134 σκαλοπάτια, στις άκρες του οποίου βρίσκονται πλάκες με αναπαραστάσεις από τα πάθη του Χριστού, ο οποίος καταλήγει σε ένα τεράστιο σταυρό ύψους 18 μέτρων.   

Κοιλάδα των Πεταλούδων

Ένα μέρος εξαιρετικού φυσικού κάλλους όπου αναμφίβολα πρέπει να επισκεφθείτε, είναι η κοιλάδα των Πεταλούδων. Το μέρος αποτελεί το καλοκαιρινό καταφύγιο για τις πεταλούδες Panaxia Quadripunctaria. Πρόκειται για ένα καταπράσινο παράδεισο με ρυάκια, μικρούς καταρράκτες, λίμνες και σκιερά μονοπατάκια. Απολαύστε το κολατσιό ή τον καφέ σας κάτω από την υπέροχη σκιά των δέντρων σε κάποιο από τα αναψυκτήρια που βρίσκονται κατά μήκος της κοιλάδας.    

Κοιλάδα πεταλούδων
Κοιλάδα πεταλούδων