Αξιοθέατα

Στην Αρμενία θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα σημεία για να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε την μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου. Τα αξιοθέατα της χώρας βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας και αφού πρόκειται για μια ορεινή χώρα το οδικό δίκτυο σίγουρα μπορεί να σας κουράσει. Βέβαια τα φυσικά τοπία, τα γραφικά χωριά, η όμορφες πόλεις, τα ιδιαίτερα μοναστήρια και οι φιλόξενοι άνθρωποι θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω.

Γιερεβάν

Το Γιερεβάν είναι μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αρκετές μεγαλουπόλεις. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την πλατεία Δημοκρατίας με τα υπέροχα συντριβάνια και το ιστορικό μουσείο της χώρας και στη συνέχεια κατευθυνθείτε βόρεια μέσω της Northern Avenue προς το επιβλητικό κτήριο της Όπερας με τελικό προορισμό το μοναδικό Cascade complex ή αν έχετε αντοχες συνεχίστε μέχρι το πάρκο της Νίκης όπου βρίσκεται και το άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας. Η πόλη διαθέτει πληθώρα εξαιρετικών μουσειακών χώρων όπως το Ματενανταράν με τα σπάνια χειρόγραφα, η Εθνική πινακοθήκη και το Μουσείο σύγχρονης τέχνης. Αξίζει να επισκεφθείτε κάποιο από τα εργοστάσια που παράγουν το διάσημο Αρμένικο μπράντυ (Ararat, Noy) και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε το λόφο Τσιτσερνακαμπέρντ, που βρίσκονται το Μνημείο και το Μουσείο της Αρμένικης Γενοκτονίας

Στο Γιερεβάν θα βρείτε εξαιρετικά εστιατόρια για να γευθείτε την πεντανόστιμη κουζίνα της Αρμενίας και όχι μόνο. Διάσπαρτα στην πόλη θα βρείτε αρκετά σημεία για να απολαύσετε έναν καλό καφέ, τσάι ή να κάποιο σνακ κατά τη διάρκεια της βόλτας σας. Ένα καλό σημείο όπου μπορείτε να βρείτε ένα ευρύ φάσμα αυθεντικών κομματιών του αρμενικού πολιτισμού είναι η υπαίθρια αγορά του Vernissage στο κέντρο του Γερεβάν.

Γκιούμρι

Ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Αρμενίας, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η πλούσια ιστορία του θα κάνουν κάθε τουρίστα να ερωτευτεί αυτήν την πόλη. Αφετηρία της βόλτας σας στην πόλη πρέπει να είναι η πλατεία Vartanants, αφού βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ακριβώς δίπλα στην ιστορική συνοικία Kumayri.  Πέρα όμως από την γραφικότητα του το Γκιούμρι, έχει αρκετά πράγματα να δείτε όπως το μαύρο οχυρό, το μουσείο εθνικής αρχιτεκτονικής και αστικής ζωής, το μουσείο του Σεργκέι Μερκούρωφ, το σπίτι-μουσείο του ποιητή Χοβχαννές Σιράζ και πολλά ακόμη εξαιρετικά πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος. Ένα ακόμα γραφικό σημείο της πόλης είναι η ανοιχτή αγορά shuka με προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, όπως μπαχαρικά, φρούτα και λαχανικά.  

Μοναστήρια Σαναχίν και Χαγκπάτ

Τα Μοναστήρια Σαναχίν και Χαγκπάτ θεωρούνται θησαυροί της Αρμένικης αρχιτεκτονικής και βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας αρκετά κοντά στα σύνορα με την Γεωργία. Τα δύο μοναστήρια προσελκύουν αρκετούς τουρίστες τα τελευταία χρόνια αφου όλο και περισσότερα τουριστικά γραφεία τα συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους. Τα μέρη αυτά αποτελούσαν σημαντικά κέντρα μάθησης κατά τον Μεσαίωνα. Ανήκουν στην Αρμένικη αποστολική εκκλησία και είναι από τα λίγα μέρη που διαθέτουν αρκετά Χατσκάρ τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό της μεσαιωνικής χριστιανικής Αρμένικης τέχνης. Τα μοναστήρια Σαναχίν και Χαγκπάτ έχουν συμπεριληφθεί στο κατάλογο της UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αρχαιολογικός Χώρος Ζβάρτνοτς

Η καθεδρικός ναός του Ζβάρτνοτς είναι ένας αρμενικός ναός, τετρακόγχου τύπου, του 7ου αιώνα, ο οποίος χτίστηκε με εντολή του Καθολικού Nerses του Κατασκευαστή μεταξύ 643-652. Βρίσκεται πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Γιερεβάν στα περίχωρα της πόλης Βαγαρσαπάτ. Στον αρχαιολογικό χώρο θα βρείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού και μικρό αρχαιολογικό μουσείο. 

Καθεδρικός ναός Ετσμιατζίν

Ο καθεδρικός ναός Ετσμιατζίν αποτελεί τη μητρόπολη της καθολικής εκκλησίας της Αρμενίας και βρίσκεται στη πόλη Βαγαρσαπάτ περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το Γιερεβάν. Χτίστηκε μεταξύ 301 και 303 από τον Άγιο Γρηγόριο τον Φωτιστή και θεωρείται ο αρχαιότερος καθεδρικός ναός του κόσμου. Όλο το θρησκευτικό συγκρότητα του Ετσμιατζίν είναι μια από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες στη Αρμενία και αποκαλείται και "Βατικανό της Αρμενίας", ενώ από το 2000 έχει συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Ντιλιζάν

Το Ντιλιζάν, η "Ελβέτια της Αρμενίας", όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι είναι μια γραφική πόλη με παραδοσιακή αρμενική αρχιτεκτονική και πανέμορφα φυσικά τοπία, η οποία απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας. Κύρια αξιοθέατα της περιοχής είναι το Εθνικό πάρκο του Ντιλιζάν και τα μοναστήρια Χαγκαρτσίν και Ματοσαβάνκ. Στα γραφικά σοκάκια της πόλης θα βρείτε αρκετά καταστήματα με χειροτεχνίες κατασκευασμένα από ντόπιους τεχνίτες.  

Λίμνη Σεβάν

Η λίμνη Σεβάν είναι το μεγαλύτερο υδάτινο σώμα στην Αρμενία και στην Καυκασία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.900 μέτρων και είναι μια από τις μεγαλύτερες αλπικές λίμνες της Ευρασίας. Η απόσταση από την πρωτεύουσα είναι περίπου 65 χιλιόμετρα και πρόκειται ουσιαστικά για έναν καλοκαιρινό προορισμό των Αρμενίων μιας και η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Πέρα από μπάνιο και θαλάσσια σπορ στη περιοχή υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μέρη που μπορείτε να επισκεφθέιτε όπως το μοναστήρι Σεβαναβάνκ με την υπέροχη θέα στη λίμνη ή μεσαιωνικό νεκροταφείο Νοράτους με τα 900 περίπου Χατσκάρ (αρμενικός σταυρόλιθος ή αρμενική σταυρόπετρα) τα οποία λόγω του συμβολισμού και της δεξιοτεχνίας τους έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ναός του Γκαρνί

Ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της χώρας είναι ο αρχαίος ναός του Γκαρνί, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και βρίσκεται περίπου μια ώρα ανατολικά του Γιερεβάν. Είναι ένας ελληνιστικός ναός κατασκευασμένος τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί το μόνο σωζόμενο τέτοιου είδους οικοδόμημα όχι μόνο στην Αρμενία αλλά σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση. 

Μοναστήρι Τατέβ

Το Μοναστήρι Τατέβ είναι ένα ιστορικό μνημείο κατασκευασμένο τον ένατο αιώνα, σε ένα μεγάλο οροπέδιο από βασάλτη κοντά στο χωριό Τατέβ της νοτιοανατολικής Αρμενίας. Είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα μοναστηριακά συγκροτήματα της χώρας. Κατά το Μεσαίωνα, η Μονή ήταν διαφωτιστικό και πνευματικό κέντρο διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της χώρας. Πέρα από τη Μονή στη γύρω περιοχή υπάρχουν και άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε όπως τα εγκαταλελειμμένα χωριά Old Khot και Old Shinuhayr και τη γέφυρα του διαβόλου (Satani Kamurdj), μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία για επίσκεψη με ύπεροχο φυσικό περιβάλλον για μια δροσερή βουτιά. Από το 2010 τα "Φτερά του Τατέβ" συνδέουν το χωριό Χαλιτσόρ με το μοναστήρι, πρόκειται για ένα τελεφερίκ που καλύπτει μια διαδρομή πάνω από το φαράγγι του ποταμού Βοροτάν μήκους 5,7 χιλιομέτρων.

Σίγουρα η Αρμενία έχει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε όπως το μοναστήρι Νοραβάνκ στη κοιλάδα Αμαγού, το μοναστήρι Χορ Βιράπ με την μοναδική θέα στο όρος Αραράτ, το φρούριο Αμπέρντ, το μνημείο του Αρμενικού Αλφαβήτου και το μοναστήρι Σαγκμοσαβάνκ το οποίο βρίσκεται πάνω από το φαράγγι που έχει χαράξει ο ποταμός Kasagh.