Αξιοθέατα

Στη Βηρυτό θα βρείτε τα περισσότερα αξιοθέατα του Λιβάνου. Πέρα όμως από τη σαγηνευτική πρωτεύουσα του, ο Λίβανος με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και την μακραίωνη ιστορία του έχει αρκετά ακόμα να δείξει στους επισκέπτες. Μέρη όπως η πόλη Μπάαλμπεκ με σημαντικά ρωμαϊκά και ελληνιστικά κτίσματα, η κοιλάδα Μπεκάα με τα περίφημα οινοποιεία, η παραδοσιακή Τρίπολη και η Βύβλος με τα υπέροχα σπήλαια της Jeita είναι μερικά από τα πανέμορφα αξιοθέατα που έχει να προσφέρει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες της Μέσης Ανατολής.  

Βηρυτός

Η Βηρυτός είναι μια πόλη λαμπερή και ταυτόχρονα ταραχώδης, με τεράστια ιστορία και μεγάλες αντιθέσεις. Εδώ θα βρείτε αρκετά σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως το εξαιρετικό Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού, το οποίο είναι πραγματικά ένα στολίδι της Μέσης Ανατολής με μοναδικά εκθέματα. Ένα χιλιόμετρο νότια από τη πλάτεια μαρτύρων θα βρείτε το Beit Beirut, ένα μουσείο αφιερωμένο στον εμφύλιο (1975-1990), που στεγάζετε σε ένα κτίριο με εμφανή τα σημάδια του πολέμου στο εξωτερικό του. Οι λάτρεις της τέχνης θα βρούνε τον "παράδεισό" τους στο Μουσείο Σουρσόκ. Πέρα όμως από τα μουσεία, το "Παρίσι της Ανατολής", όπως αποκαλείτε η Βηρυτός έχει πολλά ακόμη να προσφέρει. Μην παραλείψετε να περάσετε από το διασημότερο σημείο της πόλης, που δεν είναι άλλο από τους πολυφωτογραφημένους Raouche Rocks αλλά και να περπατήσετε καταμήκος της παραλιακής οδού. Στη Βηρυτό θα απολαύσετε τις βόλτες σας το πρωί αλλά καλό είναι να κρατήσετε δυνάμεις και για το βράδυ καθώς πρόκειται για πόλη με έντονη νυχτερινή ζωή. Εν κατακλείδι η Βηρυτός είναι μια πόλη για όλους και για όλα, πρόκειται για ένα μοναδικό μείγμα τέχνης, γαστρονομίας, ιστορίας, πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς, μουσικής και διασκέδασης που αναμφίβολα θα σε μαγέψει.

Μπάαλμπεκ

85 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βηρυτού βρίσκεται η αρχαία πόλη Μπάαλμπεκ, η οποία τα ρωμαϊκά χρόνια ήταν γνωστή ως Ηλιούπολη. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα αρχαίων ναών οι οποίοι έχουν διατηρηθεί σε σε αρκετά καλή κατάσταση. Ο ναός του Βάκχου και ο ναός του Δία αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους και επιβλητικότερους ναούς της ρωμαϊκής εποχής. Για το λόγο αυτό και η Unesco το 1984 ανακήρυξε την αρχαία πόλη του Μπάαλμπεκ ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.  

Το εισιτήριο κοστίζει 15000 LBP. 

Τρίπολη

Στα βόρεια της χώρας, περίπου 1:30 από τη Βηρυτό, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, η Τρίπολη. Μια πόλη ιδιαίτερα παραδοσιακή, όπου αξίζει να περιπλανηθείτε στα γραφικά σουκ της παλιάς πόλης και να επισκεφθείτε την ακρόπολη της Τρίπολης η οποία χτίστηκε το 1103 από τον Raymon De Saint-Gilles.  

Βύβλος

Η Βύβλος ή Τζουμπάιλ (Jbeil) είναι μια παράκτια πόλη περίπου 35 χιλιόμετρα βόρεια από τη Βηρυτό. Θεωρείται η παλαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη του κόσμου ενώ το 1984 συμπεριλήφθηκε στο κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Περπατήστε στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης και χαλαρώστε σε κάποιο από τα πολλά καφέ της πόλης. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κάστρο της Βύβλου με την υπέροχη θέα και τη μακραίωνη ιστορία.  

Τύρος και Σιδώνα

Δυό ενδιαφέρουσες πόλεις θα βρείτε αν ταξιδέψετε στο νότιο τμήμα χώρας, τη Σιδώνα και τη Τύρο. Πρόκειται για δύο αρχαίες φοινικικές πόλεις με σημαντικά μνημεία εκείνης της εποχής. Η Σιδώνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου και βρίσκεται 45 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Βηρυτό. Στη Σιδώνα υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα όπως το Κάστρο της Θάλασσας με την υπέροχη θέα και το ιδιαίτερο μουσείο σαπουνιού της πόλης, το οποίο βρίσκεται στο κτίριο ενός παλαιού σαπουνοποιείου. Όπως σχεδόν σε κάθε πόλη της μέσης ανατολής έτσι και στη Σιδώνα η βόλτα στα παλιά σουκ είναι μια πραγματική πανδαισία αισθήσεων. Ακόμα νοτιότερα από τη Σιδώνα βρίσκεται η Τύρος, μια μικρή παράκτια πόλη του σημερινού Λιβάνου, η οποία κάποτε ήταν σημαντικό λιμάνι των αρχαίων Φοινίκων. Εκεί θα βρείτε μοναδικά μνημειά του αρχαίου κόσμου όπως το Ρωμαϊκό Ιππόδρομο και την Αρχαία πόλη της Τύρου η οποία το 1984 εντάχθηκε στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Δάσος των Κέδρων του Θεού

Ο κέδρος του Λιβάνου είναι το εθνικό έμβλημα, καθώς απεικονίζεται και στην σημαία της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή δέντρα παγκοσμίως, το οποίο αναπτύσσεται στο όρος Λίβανος. Κοντά στη πόλη Μπσαρί στο βόρειο Λίβανο βρίσκεται το Δάσος των κέδρων του Θεού όπου περιέχει περίπου 375 δέντρα. Το 1998 η Unesco συμπεριέλαβε τη κοιλάδα με τους κέδρους στο κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το Δάσος των κέδρων του Θεού αξίζει να το συνδυάσετε με το μουσείο του Χαλίλ Γκιμπράν το οποίο βρίσκεται σε ένα αναπαλαιωμένο μοναστήρι Καρμελιτών μοναχών στην άκρη της πόλης και είναι αφιερωμένο στον διάσημο Λιβανέζο ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν (1883 - 1931).

Εκτός από τα παραπάνω αξιοθέατα στο Λίβανο θα βρείτε πολλά ακόμη σημεία ενδιαφέροντος όπως τα σπήλαια της Τζέιτα (Jeita Grotto), τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αντζάρ, το Beiteddine Palace, αλλά και αρκετά σημεία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς όπως οι καταρράκτες Baatara και Baakline.